Sarjamuotoisen käsikirjoittamisen tulevaisuus

Toista kertaa järjestettävä Helsinki Script 2017 -tapahtuma pidetään tällä kertaa Helsingin Savoy teatterissa 1.9.2017. Tapahtuma kerää yhteen useita kansainvälisiä sarjakäsikirjoittajia ja -tuottajia pohtimaan sarjamuotoisen käsikirjoittamisen tulevaisuutta. Puhujien joukossa on muun muassa vuonna 2017 pohjoismaiden katsotuimman sarjan SKAMin tuottaja Marianne Furevold, Silta-sarjan ja sen amerikkalaisten re-makejen tuottaja Lars Blomgren ja BBC:n tuottamien menestys-sarjojen Line of Duty ja Bodies luoja, showrunner Jed Mercurio. Tehopakatun päivän aikana pohditaan muun muassa online-sarjakirjoittamisen meta-tasoja, virtuaalitodellisuuden roolia tulevaisuuden sarjoissa sekä pohjoismaisien sarjojen näkymiä nordic noir buumin jälkeen.

Tapahtumassa korostuu vahvasti pohjoismaisuus. Suuri kysymys lieneekin miten pohjoismaiden omaleimainen paikallisuus voidaan muuttaa sarjaviennin voimavaraksi. Ohjelmaan kuuluu useiden menestys-sarjojen taustaolosuhteiden avausta sekä showrunnereiden henkilökohtaisia kokemuksia pitkien sarjojen laadun takaamisesta. Sarjaviennin ja re-makejen maailmaa kartoitetaan israelilaisen Hatufim-sarjan myötä, josta tuli amerikkalaisissa käsissä Golden Globe ja Emmy-palkittu, Claire Danesin tähdittämä Homeland-sarja. Monia tapahtumaan osallistuvia kiinnostaa varmasti, miten suomalaisia sarjakonsepteja voitaisiin tehdä uudestaan vaikkapa HBO:n tai BBC:n toimesta. Iltapäivällä tungosta on odotettavissa myös SKAMin Norana monia suuresti ihastuttaneen Josefine Frida Pettersenin astuessa puhujapönttöön. Hän avaa SKAMin menestyksekkäiden henkilöhahmojen rakennusprosessia näyttelijöiden näkökulmasta.

Tapahtuma on ensisijaisesti suunnattu käsikirjoittajille ja alan toimijoille, mutta sen osallistujakunnassa on varmasti myös useita sarjoista kiinnostuneita faneja. Fiction Finland ry:n ja Helsingin kaupungin tuottama Helsinki Script pyrkiikin eurooppalaisen sarjojen laatutason nostamiseen avoimen keskustelun keinoin. Yhteiseurooppalaisen tuottamisen ohella avoin keskustelukulttuuri ja yhteinen tietotaidon kasvattaminen saattaakin olla eurooppalaisen sarjateollisuuden menestyksen avaimia yhä kovenevassa kansainvälisessä kilpailussa.

Tapahtumassa jaetaan myös European Script Award viime vuoden parhaille eurooppalaisille sarjojen ja elokuvien käsikirjoituksille ja niiden kirjoittajille.

Lisätietoja ja lippuja tapahtumaan: www.helsinkiscript.fi/