Mykkäelokuvia Forssassa 29. - 31.8.2003

Forssan neljännet kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit järjestetään elokuun viimeisenä viikonloppuna. Tarjolla on jälleen mainio valikoima mykkäelokuvaklassikkoja 1920-luvulta. Edellisvuosilta tuttuun tapaan nähtävänä on myös jatkosodan aikaisia Puolustusvoimien katsauksia. Tänä vuonna Forssassa on mahdollisuus tutustua myös Tampereen elokuvajuhlien kotimaisten sarjojen palkittuihin elokuviin. Mykkäelokuvat esitetään Forssassa pääosin elävän musiikin säestyksellä.

Mykkäelokuvan kausi muistetaan ennen kaikkea koomikoistaan. Buster Keatonin tuotantoa esitellään tänä vuonna Forssassa kolmen elokuvan verran, valkokankaalla seikkailevat myös Harold Lloyd sekä Ohukainen ja Paksukainen. Forssassa voi tänä vuonna katsoa peräti kolme elokuvan taiteellisen historian kuuluisimpiin kuuluvaa teosta: Buster Keatonin Kenraalin (1927), Friedrich Murnaun Auringonnousun (1927) sekä Sergei Eisensteinin Panssarilaiva Potemkinin (1925). Nämä elokuvat edustavat mykkäelokuvan muotokielen keskeisimmän kehityslinjan huippua ennen äänielokuvan tuloa ja kaikille löytyy sankka kannattajajoukko, joka pitää suosikkiaan maailman parhaana elokuvana, eikä syyttä.

Valkokankaalle pääsee myös niin aikansa draamaelokuvan suuri yleisönsuosikki Rudolf Valentino elokuvassa Neljä ratsastajaa (1921) kuin Suomen Valentinoksi mainostettu, myöhemmin Teuvo Tuliona tunnettu Theodor Tugai elokuvassa Mustalaishurmaaja (1929). Sergei Eisensteinin tuotannosta nähtävänä on myös hänen ensimmäinen pitkä näytelmäelokuvansa Lakko (1924). Eisensteinin elokuvat tulee Forssaan esittelemään Moskovan elokuvamuseon johtaja ja tunnettu Eisenstein-tuntija Naum Kleiman.