Forssan mykkäelokuvafestivaaleilla tutustutaan ranskalaiseen tuotantoon

Forssan kansainväliset mykkäelokuvafestivaalit järjestetään historiaa henkivässä Forssan Elävien Kuvien Teatterissa 31.8.–1.9.2007, nyt jo kahdeksannen kerran. Luvassa on jälleen menneen maailman nostalgiaa ja valkokankaan helmiä. Tämän vuoden teema on ranskalainen mykkäelokuva.

Au secours!Ranskasta näytille tuodaan lukuisia mestariteoksia, mm. mykkäelokuvan moniosaaja Abel Gancen elokuvat Au secours! (1924) sekä La Dixième symphonie (1918). Elokuvan historiaan kädenjälkensä jättäneen Jean Renoirin tuotanto on edustettuna uskontoa ja miekkailua yhdistelevän Le Tournoi dans la Cité -elokuvan (1928) muodossa. Ranskalaisen elokuvahistorian suuriin nimiin kuuluvalta René Clairilta nähdään elokuva Ertr’acte (1924).

Kotimaista, komediaa ja westerniä

Aatamin puvussa ja vähän EevankinKotimaisten elokuvien sarjassa juhlitaan Suomen elokuva-arkiston 50-vuotista taivalta. Arkiston yhteistyöllä festivaaleille on saatu Teuvo Puron ohjaama Vaihdokas vuodelta 1927 sekä Jaakko Korhosen Aatamin puvussa ja vähän Eevankin vuodelta 1931. Jälkimmäinen on itse asiassa ensimmäinen suomalainen äänielokuva.

The PawnshopAmerikan mantereelta tulee Eric Von Stroheimin arpajaisvoiton onnea ja kiroja peilaava, huikaiseva Greed (1924) eikä mykän komedian mestareitakaan ole unohdettu. Charlie Chaplin esiintyy festivaaleilla alkuaikojen herkkupaloilla The Pawnshop (1916) ja The Immigrant (1917).

Erikoisuutena festivaaleilla on tänä vuonna yhdeksän western-aiheisen lyhytelokuvan kimara. Esityksen takana on kuuluisa ranskalainen tuotantotalo Gaumont Pathè. Yllätyksiin kuuluu myös italialaisen elokuvan tuntematon harvinaisuus Il Fauno (1917).

Autenttista tunnelmaa

Festivaalien vieraaksi ja elokuvien pohjustajaksi saapuu Christophe Gauthier Toulousen elokuva-arkistosta. Elokuviin opastaa myös jo aiemmilta vuosilta tuttu Greta Garbo -fani ja mykkäelokuvan asiantuntija Yiannakis Ioannides Kyprokselta.

Elokuvien säestyksestä vastaavat alan parhaat ammattilaiset. Paikalle saapuvat mm. Heikki Elo Small Film Orchestransa kanssa, Trio Mutual, Hillel Tokazier sekä lukuisia muita esiintyjiä.

Mykkäelokuvafestivaalit tarjoavat näkökulmaa historiaan myös sijaintinsa kannalta. Esityspaikkana toimiva satavuotias Forssan Elävien Kuvien Teatteri on Suomen vanhin maaseutuelokuvateatteri. Innokkaimpien festivaalivieraiden kannattaakin varautua elokuvanautintoihin tyynyllä, sillä alkuperäisasuunsa entisöidyssä teatterissa on puiset penkit.

Lisätietoa: www.forssasilentmovie.com