Elokuvia etnografisesta näkökulmasta

Turussa vuosituhannen alusta lähtien järjestetty Etnia-filmifestivaali tuo valkokankaalle näytelmäelokuvia ja dokumentteja etnografisesta näkökulmasta. Tänä vuonna festivaali järjestetään Turun Logomossa 10.–13. lokakuuta.

Tämän vuoden tarjonnassa on paljon afrikkalaista elokuvaa. Yhteistyö Helsinki African Film Festivalin kanssa tuottaa Turkuun nähtäväksi esimerkiksi elokuvat Children of Troumaron, Hopeville ja Swirl in Bamako.

BekasAasialaista elokuvaa edustaa suomalaistakin rahoitusta saanut irakilainen Bekas, joka esittelee irakilaisten lasten elämää 1990-luvun alun Saddam Husseinin Irakissa. Humoristinen ja nuoremmille sopiva elokuva on suomeksi tekstitetty.

Latinalaisamerikkalaisen elokuvan tarjonnasta vastaa useasti palkittu brasilialainen O som ao redor – Neighbouring Sounds, joka kuvaa recifeläisen kerrostalolähiön arkista elämää ja turvallisuutta. Elokuva oli Brasilian ehdokas tämän vuoden Oscar-kisassa. Toinen kiinnostava eteläamerikkalainen elokuva on chileläinen No, jossa Gael Garcia Bernalin esittämä  mainosmies palkataan Pinochetia vastustavan ja demokraattisia vaaleja vaatineen No-puolen kampanjan vetäjäksi. Elokuva oli Chilen Oscar-ehdokas vuonna 2012 ja palkittiin Cannesissa taiteellisuudestaan.

Fiktioelokuvien lisäksi festivaalilla nähdään etnografisia, alkuperäiskansojen elämästä kertovia dokumentteja erityisesti Afrikasta ja Aasiasta. Mielenkiintoisia poimintoja ovat muun muassa Iranista Ruotsiin 1980-luvulla paenneen Nima Sarvestanin No Burqas Behind Bars, naisvankilakuvaus Afganistanista, perusetnografiaa edustava Paul Wolfframin Papua-Uudessa-Guineassa lak-kansan parissa kuvaama Stori Tumbuna: Ancestors’ Tales ja Nelson Mandelan valtakauteen hieman kriittisemmän kannan ottava Dara Kellin ja Christopher Nizzan ohjaama Dear Mandela.

Festivaalin vieraaksi saapuu tänä vuonna tanskalainen antropologi ja dokumentaristi Birgitte Glavind Sperber, joka on kolmen vuosikymmenen ajan dokumentoinut Pakistanissa elävän kalasha-kansan elämää ja kulttuuria. Hänen etnografisista dokumenteistaan esitetään kaksi: Value of Women ja Kalasha Medicine. Animistiset kalashat pyrkivät säilyttämään kulttuurinsa äärilinjan muslimien keskellä.

Pääsyliput fiktioelokuvanäytäntöihin maksavat viisi euroa. Dokumentteihin on vapaa sisäänpääsy.

Lisätietoa festivaalista: www.etnia.fi