Komea kattaus eurooppalaista elokuvaa

Espoon oma elokuvafestivaali, Espoo Ciné, antaa laajan näkökulman uuteen eurooppalaiseen elokuvaan. Yli 100 elokuvan ja 200 näytöksen voimin katsoja voi valita katsottavakseen nousevien kykyjen ja asemansa vakiinnuttaneiden tekijöiden näkökulmia eurooppalaisuuteen ja maailmaan. Aiheet vaihtelevat ajankohtaisista dokumenteista komediaan ja zombie-elokuvista vaikuttaviin draamoihin.

Festivaali pyörähtää käyntiin perjantaina 4. toukokuuta 2018. Seuraavan kymmenen päivän ajan elokuvia voi katsella Espoon kulttuurikeskuksessa, Kino Tapiolassa sekä Sellon ja Omenan Finnkinoissa.

Avainelokuvia

Festivaalin avajaiselokuvaksi on valittu Berliinin elokuvajuhlilla palkittu Wes Andersonin tuore animaatio Isle of Dogs. Paljon huomiota herättänyt elokuva luo dystooppisen kuvan lähitulevaisuuden Japanista, missä koirat kielletään saarelta tautiepidemian takia. Koiraansa etsivä poika tuo esille paitsi ihmisen ja koiran ystävyyttä myös yhteiskunnallista kritiikkiä. Animaatio on kerännyt erityistä kiitosta oivaltavasta ja toimivasta huumoristaan.

Erityistä kiitosta festivaalille voi antaa siitä, että naistekijät ovat näkyvästi läsnä valloittamassa katsojien sydämiä. Muun muassa luxemburgilaisen Barragen keskeiset tekijät ovat naisia. Laura Schroederin ohjaama ja yhdessä Marie Nimierin kanssa käsikirjoittama elokuva kuvaa intiimisti sukupolvien välisiä konflikteja 12-vuotiaan tytön, hänen äitinsä ja isoäitinsä välillä. Puolestaan ruotsalainen The Ex-Wife ruotii komedian keinoin parisuhteen eri vaiheita naisten näkökulmasta. Mukana ovat vastarakastunut, äidin rooliin astunut vaimo, ja ex-vaimo. Satiirinen näkökulma pureutuu kysymykseen, miksi avioliitto vaikuttaa eri tavoin mieheen ja naisiin, sillä useiden tutkimusten mukaan avioituminen tukee miesten menestystä, mutta vaimoista tulee usein sinkkunaisia onnettomampia. Ohjaaja Katja Wik on myös vierailemassa festivaalilla.

Kunnianosoituksena omalle taustalleni kauhuelokuvan tutkijana haluan nostaa esille myös David Freynen ohjaaman The Cured -zombiseikkailun. Irlantiin sijoittuva tarina luo yhdistää kannibaalista virustartuntaa Euroopan tällä hetkellä kohtaamiin eriarvoisuuden haasteisiin. Tarinassa ei keskitytä tuttuun tapaan epidemian alkuun, vaan sen loppuun ja siihen, miten parannetut tartunnan saaneet ajautuvat syrjityiksi hahmoiksi yhteiskunnan marginaaleihin.

Tänä vuonna tarjolla on myös musiikilla sävytettyjä erikoisnäytöksiä. Muun muassa räppäri Edu Kehäkettusesta kertovan Edumania-dokumentin näytöksen jälkeen on tarjolla Kehäkukkasen keikka. Episodimainen elokuva keskittyy biisintekoleirillä olemiseen ja sisältää niin musikaalisia osuuksia kuin draamaa ja viihdettä. Espoo Cinéssä esitettävä versio on uusi leikkaus elokuvasta.

Festivaalin päättää ruotsalaisen Meg Wolitzerin romaaniin perustuva The Wife. Tarinassa kurkistetaan parhaillaan hyvinkin kohuttuun Nobel-palkintojen maailmaan. Aviomies Joe kuulee saavansa kirjallisuuden Nobel-palkinnon, mutta tilanne synnyttää ristiriitoja perheessä, jossa vaimo on joutunut elämään miehensä varjossa jo vuosien ajan. Vaimoa esittänyt Glenn Close on saanut ylistystä roolistaan.

Lyhytelokuvien paraati

Lyhytelokuvat ovat ilahduttavalla tavalla osa ohjelmistoa. Espoo Cinéllä on pitkät perinteet lyhytelokuvien ottamisessa mukaan ohjelmistoon. Ensimmäisiä omia muistojani festivaalilta ovatkin Rare Exports -lyhytelokuvat, jotka omalaatuisella huumorillaan valloittivat yleisönsä siinä määrin, että niiden pohjalta ohjattiin myöhemmin koko pitkä elokuva vuonna 2010.

Tänä vuonna lyhytelokuville on varattu myös oma kotimainen juhlanäytöksensä, joka kunnioittaa kukoistuskauttaan elävää suomalaista lyhytelokuvaa. Näytöksessä esitetään muun muassa Marja Helanderin palkittu Maan sisällä linnut ja Juho Kuosmasen Salaviinanpolttajat. Festivaalin toiminnanjohtaja Mia Vainikainen onkin painottanut, että lyhytelokuviin panostaminen on keino nostaa esille lupaavia elokuvantekijöitä.

Junior Ciné

Lasten ja nuorten elokuva on vakiinnuttanut paikkansa keskeisenä osana festivaalia. Junior Ciné -nimellä kulkeva tapahtuman avajaiselokuvana nähdään saksalais-suomalainen Matti ja Sami – Universumin kolme suurinta virhettä. Elokuva kertoo Saksassa asuvista veljeksistä, jotka yrittävät ratkoa perheen sisäisiä ongelmia junailemalla Suomeen muuttoa. Myös ohjaaja Stefan Westerwelle on mukana juhlinnassa, ja hän osallistuu koko perheelle suunnattuun Perhepäivään lauantaina 5.5. Espoon kulttuurikeskuksessa. Perhepäivässä on elokuvanäytösten ohella erilaista oheisohjelmaa, mukaan lukien työpajoja ja leffatähtiä, kuten Maija Mehiläinen.

Junior Cinén ohjelmistosta löytyy esimerkiksi ranskalaisen Michel Gondryn Mikrobi ja Gasoliini, joka kertoo mielikuvituksellisen ja hauskan tarinan kaveruksista, jotka lähtevät road tripille halki Ranskan itse rakentamallaan asuntoautolla. Junior Cinén kohderyhmään kuuluvat myös opettajat ja kasvattajat. Heille järjestetään elokuvakasvatukseen keskittyviä koulutustilaisuuksia ja työpajoja. Mediakasvatusseminaarissa (8.5.) keskustelun kohteeksi nostetaan elokuvakerronnan näkökulmat: keiden tarinoita kerrotaan ja keiden ääni kuuluu elokuvissa? Mukana ovat muun muassa elokuva-alalta tutut Mari Rantasila, Vesa Kuosmanen ja Esa Illi ja Elli Toivoniemi.

Ohjelmisto ja lisätietoja: www.espoocine.fi