Laajaskaalainen dokumenttiotos

DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaali täyttää kaupungin yli sadalla koti- ja ulkomaisella dokumentilla 28.1.–2.2.2014. Festivaali järjestetään tänä vuonna 13. kerran.

Love & EngineeringFestivaalin ennakkonäytöksenä esitetään 26.1. bhutanilaiseen vuoristokylään sijoittuva Parempi elämä (2013). Avajaiselokuvana esitetään ensi-iltansa festivaalilla saava, osittain suomalainen, Love & Engineering (2014), jossa joukko miehiä yrittää insinööritaitojensa avulla ymmärtää rakkautta.

Kotimaisista dokumenteista festivaalilla ensi-iltansa saavat myös kiinalaisia työmiehiä Levin talvihuvipuiston työmaalla kuvaava Keinolumikylä (2013) ja suomalaisesta, natsi-Saksan virkamieheksi päätyneestä, kansanrunokerääjästä kertova Himmlerin kanteleensoittaja (2014). Festivaalin muita kotimaisia dokumentteja ovat esimerkiksi Sari Hildénistä kertova Mesenaatti (2013) sekä kipuun ja kehonmuokkaukseen pureutuva Body of God (2013).

Pandora’s PromiseDocPointissa esitettävien dokumenttien teemallinen skaala on laaja ja kokemuksia ja ajatuksia on tarjolla monenlaiseen tarpeeseen. Festivaalin yhtenä pääteemana on ydinvoima, ja se näkyy esimerkiksi ydinvoimamyönteisessä Pandora’s Promisessa (2013) ja Fukushiman onnettomuuden jälkeisestä elämää kuvaavissa Beyond the Wavesissa (2013) ja The Horses of Fukushimassa (2013).

Festivaalin musiikkidokumentteja ovat esimerkiksi taustalaulajia kuvaava 20 Feet from Stardom (2013), Lars Ulrichin fanista kertova Mission to Lars (2012) sekä reggae-musiikkiin keskittyvä Journey to Jah (2013). Festivaalilla esitetään myös dokumenttia ja fiktiota yhdistelevä ABBA – The Movie (1977).

Urheiludokumenttitarjontaa edustavat pyöräilyskandaalia kuvaava The Armstrong Lie (2013), loukkaantuneesta lumilautailija Kevin Pearcesta kertova dokumentti Crash Reel (2013) ja norjalaisen naisten seniorilentopallojoukkueen mukaan nimetty The Optimist (2013).

Ohjelmistosta löytyy myös yleisinhimillisiä aiheita. Esimerkiksi elokuvat Sobre las brasas (2013), The Plaque (2012) ja Laundry Room (2013) ovat kurkistuksia arkeen eri puolilla maailmaa. Avioliitto- ja perheaiheita taas käsitellään esimerkiksi elokuvista Father’s Garden – The Love of My Parents (2013), Twin Sisters (2013) ja Lainassa (2013).

SalmaFestivaalien päävieraaksi saapuu englantilainen ohjaaja Kim Longinotto, joka on dokumenteissaan kuvannut etenkin naisia. Longinotton elokuvista DocPointissa nähdään esimerkiksi Divorce Iranian Style (1998), joka kuvaa avioeron käsittelyä iranilaisessa tuomioistuimessa, Shinjuku Boys (1995), jossa japanilaiset naiset esittävät miehiä sekä Salma (2013), joka kertoo yhteisönsä vankina 25 vuotta eläneestä eteläintialaisesta naistaiteilijasta.

Yleisö saa tänä vuonna ensimmäistä kertaa äänestää suosikkielokuvansa festivaalin kotimaisista dokumenteista. Voittajaelokuva julkistetaan ja esitetään festivaalin lopuksi sunnuntaina 2. helmikuuta Andorassa.

DocPointin yhteydessä pidetään avantgardea tarjoava Pakopiste, jossa vieraana on kokeellisen elokuvan taitaja Ernie Gehr. Lapsille ja nuorille on festivaaleilla myös oma DOKKINO-tapahtuma.

Festivaalin kotisivut: www.docpoint.info