Todellisuuden rakentuminen puntarissa

Seitsemäs Helsingin dokumenttielokuvafestivaali keskittyy todellisuuden rakentumisen kysymyksiin. 23.–27.1.2008 järjestettävä DocPoint luottaa omiin perinteisiinsä ja korostaa tänä vuonna entistä enemmän faktan ja fiktion rajojen kyseenalaistamista. Teema näkyy lukuisissa elokuvasarjoissa, seminaareissa ja oheisohjelmistossa.

Kosketusta Iranin ja Itävallan perinteisiin

DocPointin huomion kohteeksi nousevat Iran ja Itävalta. Festivaalin taiteellinen johtaja, dokumenttielokuvaohjaaja Virpi Suutari korostaa, miten molempien maiden dokumenttiperinteissä todellisuuden rakentuminen näyttäytyy vahvana, vaikkakin eri tavoin. Iranilaisissa elokuvissa todellisuutta lähestytään runouden keinoin ja korostuneen esteettisistä lähtökohdista. Sen sijaan Itävaltalaiset nostavat etualalle kameran roolin todellisuuden rajaajana ja muokkaajana.

Import/ExportFestivaalille saapuu itävaltalainen elokuvaohjaaja Ulrich Seidl, jonka dokumenttielokuvissa on fiktiivisiä piirteitä ja fiktioelokuvissa amatöörinäyttelijöitä esittämässä itseään. Festivaalilla nähdään useita Seidlin elokuvia, kuten viime vuonna Cannesissa shokeerannut Import Export (2007). Vaikka painopiste on Seidlin töissä ja vierailussa, nähdään valikoima muitakin itävaltalaisia dokumentteja. Muun muassa Anja Salomonowitz puuttuu ajankohtaiseen ihmiskauppa-kysymykseen. It Happened Just Before (2006) kertoo viiden naisen tositarinan ulkopuolisten, kuten tullimiesten, näkökulmasta.

The AppleIranilainen elokuva on ollut viime vuosina maailmankartalla ja DocPoint nostaa vuorostaan maan dokumentit valokeilaan. Esityssarjan tavoitteena on kurkistaa uutismedian antaman kuvan taakse iranilaiseen arkeen, kuten Samira Makhmalbafin kertomuksessa The Apple, jossa kaksi tyttöä olivat vankeina kodissaan 12-vuotiaiksi saakka. Elokuvassa fakta ja fiktio sekoittuvat omalta osaltaan, sillä pääosia tarinassa esittävät tytöt itse.

Pääteema ja keskeiset maat on huomioitu myös festivaalin seminaareissa. Erityisesti lauantaille sijoitettu seminaari Jokapäiväisen outous – Stranger than fiction käsittelee faktan ja fiktion sekoittumista ja keskustelemassa on dokumentin tekijöitä Iranista, Itävallasta ja Tanskasta.

Kotimaista ja karvalakkeja

Perinteitä kunnioittaen kotimainen dokumenttituotanto on hyvin esillä festivaalilla. Kotimaisessa esityssarjassa nostetaan esille parhaat tuoreet tuotannot: 105 tarjokkaasta on valittu 20 teosta ja oppilassarjan puolella esitetään 10 uutukaista. Keskeisiä teemoja ovat lapsen kokemusmaailma, miehinen elämänkaari ja mielen särkyminen. Erityisnäytöksenä mainittakoon Sopimus, joka kertoo Tehyn syksyisestä työtaistelusta ja joka valmistuu varta vasten festivaalille.

Perkele! Kuvia SuomestaKotimaista elokuvaa on tarjolla myös teemallisissa esityssarjoissa. DocPoint-festivaalin Apollo-palkinto luovutetaan tänä vuonna Jörn Donnerille tunnustukseksi dokumenttielokuvan tuottamisesta, ohjaamisesta ja alalla vaikuttamisesta. Palkinnon kunniaksi festivaaleilla esitetään Donnerin elokuvista koottu sarja, jossa mukana on myös legendaarinen Perkele! Kuvia Suomesta vuodelta 1971.

Hieman toisenlainen, mutta myös vahvasti suomalaiseen dokumenttiperinteeseen vaikuttanut mies pääsee esille festivaaliohjelmistossa. Karpon Suomi -esityssarja on kunnianosoitus Hannu Karpolle suomalaisen arjen ja ihmisyyden tulkkina. Karpon dokumentit on tuotettu televisiolle ja nyt festivaalilla ne on mahdollisuus nähdä valkokankaalta itsensä Hannu Karpon seurassa.

Lisätietoa festivaalista osoitteessa www.docpoint.info