Timantinkova triplanäytös

Tampereen tiukin elokuvafestivaali, Cinemadrome, saapuu tänäkin syksynä Arthouse Cinema Niagaran valkokankaalle tuttuun tapaan kahden tapahtuman voimin. Ensin on Cinemadrome Halloween Special, joka järjestetään lauantaina 31.10. Alkuillasta puoleenyöhön on luvassa jälleen elokuvia, joita ei yleensä elokuvateattereissa esitetä.

Parin viikon päästä on syksyn päätapahtuma Cinemadrome: Let Off Some Steam. Se on viisivuotisfestari ja sitä vietetään Arthouse Cinema Niagarassa 12.–14.11.

Hyvä mielihän tässä on viisivuotisjuhlan lähestyessä. Kun festivaali aikanaan alkoi, toivoimme menestystä, ja nyt festivaali on vakiintunut keväälle ja syksylle, kertoo Cinemadromea järjestävä Tomi Peuhkurinen Pirkanmaan Elokuvakeskuksesta.

Kohuelokuvan ensi-ilta

Keväällä kansainvälisen elokuvafestivaalikierroksensa aloittanut kotimainen splatter-/exploitaatiokauhukomedia Bunny the Killer Thing (2015) rantautuu vihdoin myös Suomeen. Taaa Tampereen ensi-iltansa elokuva saa Halloween Specialissa.

Vuonna 2011 Tapahtumien yönä esitettiin Bunnyn lyhäri, ja nyt halusimme tietysti näyttää pitkän elokuvan. Ja onhan Findiekamaa ollut meillä aina mukana.

Bunny the Killer ThingElokuvassa seurataan suomalaisia nuoria aikuisia, jotka ovat matkalla viettämään kosteaa mökkiviikonloppua keskelle lumisia metsiä. Sattumalta mukaan lyöttäytyy kolmen brittiläisen miehen epäilyttävä seurue. Pian bileviikonloppu vaihtuu eloonjäämiskauhukomediaksi, kun joukkion kimppuun hyökkää Bunny, joka on puoliksi mies ja puoliksi jänis. Bunny jahtaa kookkaan melansa kera kaikkea, mikä muistuttaa naisen sukupuolielimiä.

Bunnyn tekijöitä tulee näytökseen: muun muassa elokuvan ohjaaja Joonas Makkonen sekä lavastussuunnitteluun ja maskeerauspuoleen näppinsä pistänyt Ari Savonen sekä näyttelijöitä. Leffan jälkeen yleisö voi kysyä heiltä, mitä mieleen tulee.

Sitten saha laulaa...

Liekö olemassa toista yhtä paljon näkemättä tuomittua leffaa kuin Teksasin moottorisahamurhat (USA 1974)? Ed Geinin tapauksesta inspiraationsa ammentanut elokuva ajeluttaa muutaman nuoren syrjäseudulle ja totaalisen vinksahtaneen perheen hoiviin. Tästä lähtökohdasta Tobe Hooper ohjaa hurjalla vimmalla yhden kauhugenren hienoimmista teoksista. Vaikka saha laulaa ja savuttaa varsin railakkaasti, Hooper ei sorru goremässäilyyn vaan ruuvaa ahdistusprosentin sataan pelkällä asenteella ja huikealla kuvallisella vyörytyksellä.

Halloween-iltaan tuskin voi osuvampaa elokuvaa valita. Ehdoton kauhuelokuvan klassikko, joka täytyy nähdä valkokankaalta.

Halloween-illan päätös omistetaan Wes Cravenin muistolle. Sivilisaation ulkopuolella ja hitusen epänormaalin jengin kynsissä ollaan jälleen. The Hills Have Eyes (USA 1977) onkin passeli parivaljakko Sahalle, sen verran Cravenin toinen ohjaustyö saattanee olla velkaa Hooperin leffalle, mutta vankasti omilla jaloillaan se kuitenkin seisoo.

Auringon polttama autiomaa on mieleenpainuva elementti, kun päähenkilöiden eteen ladotaan moraalikysymyksiä, jotka ovat mallia joko tai. Craven kiristää jännitysruuvia taitavasti eikä paljasta kytiksellä olevia pahiksiaan liian varhain. Heistä varsinkin Michael Berryman on rooliinsa mainio löytö.

Halloween Special on luvassa taas ensi syksynä ja isompi päätapahtuma perään.

Pari leffaa on jo buukattukin. Taitaa olla jonkinlainen ennätys, Peuhkurinen vihjaa.

Tarkempia tietoja festivaalin kotisivulta: cinemadrome.com