Pyöriä valkokankaalla

Bicycle Film Festival on New Yorkissa syntynyt pyöräilykulttuuritapahtuma, jossa urbaanin pyöräilykulttuurin maailmaa esitellään elokuvan ja musiikin keinoin. Vuonna 2001 perustettu tapahtuma on levinnyt kotisijoiltaan ympäri maailmaa ja saapuu nyt kolmatta kertaa Helsinkiin. Kaksipäiväisen pyöräilytapahtuman elokuvanäytökset ja after-partyt järjestetään Bio Rexissä, Lasipalatsissa.

Bicycle Film Festivalin elokuvaohjelmisto koostuu nimensä mukaisesti pyöräilykulttuuria esittelevistä lyhytelokuvista. Parhaan elokuvan palkintoa ei jaeta, vaan festivaalin ydinajatuksena on toimia laajemman yleisön näyteikkunana pyöräilykulttuuriin ja kerätä yhteen alakulttuurista kiinnostuneita ihmisiä.

Bicycle Film Festival

Festivaalin aloittaa hollantilaisen Dirk Jan Roelevenin ohjaama Clean Spirit, joka saa festivaalilla Suomen ensi-iltansa. Elokuvassa seurataan kilpapyöräjoukkueen osallistumista legendaariseen Tour de France -pyöräkilpailuun sekä tarkastellaan kilpapyöräilyyn liittyvää doping-kulttuuria.

Bicycle Stories -nimisessä näytöksessä esitetään pyöräilyyn ja pyöräilijöihin liittyviä lyhytelokuvia. Yhdysvalloista ja Euroopasta tulevien kuuden lyhytelokuvan joukosta löytyy myös paikallista väriä Push to Pedal -lyhärissä esiintyvien, Suomessa valmistettavien, Pelago-pyörien ja suomalaisten avustajien muodossa.

Travel On Bike -näytöksessä näkökulma pyöräilyyn nousee matkan filosofiasta, siitä kuinka liike on usein päämäärää tärkeämpää. Lyhytelokuvien kestot vaihtelevat Evolution of Bicycle -animaation minuutista Melons, Trucks & Angry Dogs –dokumentin lähes tunnin mittaan.

Festivaalin päättää Urban Bike Shorts -niminen elokuvanäytös, joka toimii myös festivaalin päätapahtumana. Näytöksessä esitetään uusia, urbaania pyöräilykulttuuria valottavia lyhytelokuvia kaikista maanosista, Australiaa ja Antarktista lukuun ottamatta. Painopisteenä on kuvata pyöräilyä osana modernia kaupunkikulttuuria.

Molempina festivaalipäivinä illat päättyvät bileisiin Bio Rexin baarissa ja terassilla. Voimakkaasti alakulttuuria esittelevällä filmifestivaalilla merkittävä osa pyöräilyskenen keskeisistä tunnuspiirteistä näyttäytyneekin myös valkokankaan ulkopuolella. Jos aamun kunto antaa periksi, voi sunnuntaina lähteä vielä polkaisemaan lenkin Tour de Helsinki -pyöräilytapahtumaan.

Lisätietoja festivaalin kotisivulta.