Tunteiden hittilista

Törmäyshetket voivat mullistaa elämän lopullisesti. Ne kääntävät elämän suunnan ja määrittelevät meidät. Paige (Rachel McAdams) on lahjakas kuvanveistäjä ja Leo (Channing Tatum) omistaa äänitysstudion. Pariskunta rakastaa elämäänsä ja toisiaan. Nuoren avioparin elämän kirjaimellinen törmäyshetki on auto-onnettomuus, jonka seurauksena Paige saa aivovaurion ja Leo sairaalasta kotiin vieraan naisen, joka ei muista häntä.

The VowPaige muuttaa tuntemattomaan asuntoon tuntemattoman miehen kanssa. Hänen elämänsä täyttyy tutuista ihmisistä, joita hän ei tunne. Hän pelkää kadonnutta menneisyyttään eikä anna itsensä muistaa sitä. Hän muistaa elämästään vain ajan, jolloin hän oli mojitoja juova opiskelijatyttö, tuleva juristi ja lipevän lukiorakkautensa kihlattu. Kun Leosta tulee Paigelle vain nyrkkeilysäkki, johon hän purkaa pahaa oloaan, pari ajautuu erilleen.

Tositapahtumiin pohjautuva The Vow on lämminhenkinen draamaelokuva, joka onnistuu inspiroimaan, mutta ei yllättämään. Vaikka elokuva noudattelee turhankin tuttua ja rutiininomaista kaavaa menetetyn rakkauden takaisin voittamisesta, se on lähtökohdiltaan lupaava. Valitettavasti onnistuneet alkuminuutit eivät kuitenkaan takaa toimivaa kokonaisuutta. Elokuva on hidastempoinen, yksiulotteinen ja suorastaan ui kliseissä. Näyttelijät pyrkivät parhaansa mukaan luomaan henkilöhahmoihin syvyyttä, mutta käsikirjoitus ei tunnu antavan siihen paljon liikkumavaraa.

The VowHatarien muistijälkien viidakossa haparoiva Paige on itse itselleen muukalainen siinä missä Leokin. Siirappisen ja täysin ennalta arvattavan rakkaustarinan lisäksi elokuvassa on kyse yksilön kasvukertomuksesta, oman identiteetin hahmottamisesta ja mielen palapelin kokoamisesta. Jotta Paige voisi jakaa elämänsä jonkun muun kanssa, hänen on ensin opeteltava elämään itsensä kanssa uudelleen. Kun hän joutuu rakentamaan rekonstruktion elämästään, myös hänen lähimmäistensä täytyy kohdata menneisyytensä uudelleen.

Ihminen on kokemiensa hetkien ja tapaamiensa ihmisten summa. Merkityksellisistä hetkistä ja henkilöistä muodostuu yksilölle eräänlainen tunteiden hittilista. Tätä hittilistaa Leo soittaa läpi koko elokuvan palauttaakseen koomasta heränneen vaimonsa muistot ja menneisyyden henkiin. Listalta saattaisi löytyä tarttuviakin hittejä, mutta vaikuttaa siltä, että instrumentit ovat epävireessä ja kaiuttimet kaipaavat huoltoa.

* *
Arvostelukäytännöt