Vihreä rosvo vie joulun

Dr. Seussin runomittaan kirjoitettu How the Grinch Stole Christmas! (1957) lukeutuu yhdysvaltalaisten lastenkirjojen kaanoniin. Meillä vihreän joulurosvon tarina tunnetaan alkuteosta paremmin valkokankaalta Jim Carreyn tähdittämästä ja Ron Howardin ohjaamasta menestyselokuvasta How the Grinch Stole Christmas (2000).

The GrinchGrinch on vihreä erakko, joka elää koiransa Maxin kanssa vuorella pienen kaupungin vierellä. Joulusta ärsyyntyneenä hän päättää varastaa kaupunkilaisilta kaiken jouluun liittyvän. Kaupunkilaiset eivät tästä hätkähdä, sillä joulu ei ole vain koristeita ja lahjoja, mikä saa Grinchinkin lopulta oivaltamaan joulun merkityksen.

Tarinasta tehtiin televisioanimaatio 1960-luvulla ja nyt on vihdoin koittanut aika pitkälle valkokangasanimaatiolle, joka on nimetty ytimekkäästi The Grinchiksi. Animaatiosta on vastannut Itse ilkimyksistä tunnettu Illumination, joten jälki on sinänsä hyvää ja kerronta sujuvaa. Suomalaiselle jouluperinteelle vihreä ja kepposteleva Grinch on kuitenkin hieman etäinen hahmo ja ilman alkuteoksen kulttuurimerkitystä animaatio jää irralliseksi, vaikka itse tarinassa ei suuremmin mitään pielessä olekaan. Joulun alla ensi-iltansa saanut animaatio ei Suomessa saavuttanut samanlaista menestystä kuin rapakon takana.

The GrinchElokuvien kierto on nykyään nopeaa, minkä johdosta The Grinch pyöräytetään tallennejulkaisuna ulos pari kuukautta teatterikierroksensa jälkeen ilman, että julkaisuajankohdan sopivuutta on taidettu sen enempää edes miettiä. Lapset olivat kovasti ihmeissään, miksi pääsiäisen alla katsotaan jouluelokuvaa, joka olisi heidän mielestään pitänyt katsoa aatonaattona. Suhteellisen sujuvana vauhtianimaationa The Grinch onkin omimmillaan lasten ajanvietteenä silloin, kun odottavan aika käy jouluna pitkäksi. Siinä mielessä tallennejulkaisun julkaisuajankohta on vähintäänkin kummallinen, sillä joulu ei ole edes lasten mielissä kevätauringon paistaessa ja pääsiäisen suklaamunia odotellessa.

The Grinchin blu-ray on uusien animaatiojulkaisujen tapaan kyllästetty runsailla lisämateriaaleilla, joiden parasta ja riemukkainta antia ovat lyhytanimaatiot, jotka ovat kruunanneet aiempiakin Illuminationin elokuvien tallennejulkaisuja.

* *
Arvostelukäytännöt