Sylttytehtaan takuutyötä

Sylvester Stallonen taiten ohjaama ja päänäyttelemä The Expendables (2010) oli toimintaelokuvien osalta napakymppi. Elokuva palautti karskit tosimiehet ja aidot stuntit toiminnan keskiöön ja jätti postmodernit langoilla hyppijät, CGI-miehet sekä pehmoisia jorisevat siloposkisankarit lehdellä soittelemaan.

The Expendables 2Vanhojen parrujen väkivaltainen, intensiivinen ja ylimääräiset rönsyt karsinut teos oli ehdottomasti ensi-iltavuotensa elokuvaviihteellisiä kohokohtia. Niin hyvän mielen elokuva jätti, että se sai suurimman osan 1980-luvun machosankarien parissa nuoruutensa viettäneistä solmimaan uudestaan otsalleen punaisen hikinauhan. Menestys näkyi myös lippuluukuilla, joten ei siis ihme, että elokuvalle tehtiin jatkoa. Mikäpä siinä, sillä olihan naftaliinissa odottamassa vielä monia vanhoja toimintatähtiä, jotka eivät ensimmäiseen osaan ennättäneet.

The Expendables 2:n suurin vaihdos on tapahtunut kameran takana. Stallone on ohjaajana aina ollut hyvin perillä toiminta- ja urheiluelokuvien lainalaisuuksista ja vanhoilla päivillään ohjaaja-Stallone on kyennyt kiteyttämään lajityyppien olennaisimmat ominaisuudet erittäin mallikkaasti. Elokuvanteon rakennehan on Syltyllä ollut aina hallussa, siitä kertoo jo hänen saamansa Oscar-ehdokkuus käsikirjoituksesta ensimmäisen Rockyn aikoihin.

The Expendables 2Nyt ohjaajan puikkoihin on kuitenkin tarttunut Simon West, joka on tunnettu lähinnä vuoden 1997 Con Airista sekä ensimmäisestä Lara Croftista. West on aina ollut keikkamies, jolla ei ole omaleimaisuutta eikä henkilökohtaista panosta. Jälki ei ole huonoa, sillä West on tinkinsä kunnialla hoitava ammattimies, mutta Westin ohjaus ei erityisesti erotu eikä hänellä ole riittävää särmää pitää huikeaa tähtikaartia täysin aisoissa.

Elokuvassa kun nähdään tositoimissa niin kovia alan miehiä Chuck Norrisista Arnold Schwarzeneggeriin ja Bruce Willisiin, että jonkun olisi pitänyt pitää staroja hieman paremmin aisoissa. Vaikka eihän kukaan pysty pitämään Norrisia aisoissa, Norris kun pitää kaiken muun aisoissa. Aseet eivät tapa ihmisiä. Chuck Norris tappaa ihmisiä.

The Expendables 2Toisaalta The Expendables 2:n luonteeseen sopivat kömpelön kököt onelinerit, tarinaa pari kertaa pysäyttävät dramaattiset tilityskohtaukset sekä Liam Hemsworthin hahmon ennalta arvattava käyttö puhtaana tekosyynä lisämäiskeelle. Toiminnastahan tässä on kyse, ja nämä herrat osaavat sen paremmin kuin kukaan. Karski rytyytys, sänkisten konkarien herjanheitto ja erittäin jämerästi toteutetut mättökohtaukset saavat väkisinkin hymyn huulille ja pulssin nousemaan, kun mestarit ovat omalla areenallaan.

Vaikka kakkososa ei vedäkään vertoja jo nyt klassiselle ykkösosalle, niin se on silti nautinnollisen jämäkkää ja viihdyttävän väkivaltaista vanhan koulukunnan actionia. Vanha elämän totuushan on, että elokuva, jossa van Dammen esittämän pääroiston (englanniksi villain) sukunimi on Vilain ja jossa pääroisto pitää silkan tyylin vuoksi aurinkolaseja päässään keskellä pimeää plutoniumkaivosta, ei voi olla huono.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,9 / 8 henkilöä