Johnnyn evankeliumi

Näyttelijänä vaikuttavan uran tehnyt Johnny Depp on kerran kokeillut taitojaan myös ohjaajana. Vuonna 1997 valmistunut The Brave – Soturi käsittelee pohdiskelevan draaman keinoin muun muassa köyhyyttä, alkoholismia ja uhrautumisen merkitystä.

Depp esittää Raphael-nimistä alkoholisoitunutta intiaania, joka asuu vaimon ja kahden lapsen kanssa asuntovaunussa amerikkalaisen pikkukaupungin liepeillä. Koska Raphaelille ei tahdo löytyä töitä, elää koko perhe huomattavassa köyhyydessä. Eräänä päivänä mies saa työtarjouksen, joka voisi ratkaista perheen taloudelliset ongelmat. Hämäräperäinen ohjaaja tarjoaa hänelle roolia elokuvasta, jossa hänet tapetaan – oikeasti. Korvaukseksi tästä roolista Raphaelin perhe saa rahasumman, jonka avulla he voisivat muuttaa kaupunkiin ja elää tavallista elämää.

The BraveKohtalaisen älyvapaalla juonella varustettua elokuvaa hallitsee hitaasti eteenpäin lipuva draama, jota syntyy perheenjäsenten välillä. Alkoholismistaan johtuen hieman huonosti isän ja puolison roolia hoitava Raphael opettelee elokuvan aikana elämään elämää, jossa myös vaimo ja lapset ovat osallisina. Elokuvaroolistaan etumaksua saava mies pääsee myös maistamaan vaurauden hedelmää ja näkemään sen vaikutuksen läheistensä arkeen.

Deppille on siunautunut asiansa osaava työryhmä, johon kuuluvat muun muassa Emir Kusturican kanssa työskennellyt kuvaaja Vilko Filač sekä tunnelmallisen ääniraidan elokuvaan säveltänyt Iggy Pop. Sivuosissa näyttäytyvät Marlon Brando ja Luiz Guzman. Depp on kuitenkin leikannut kakusta itselleen liian ison palan ottaessaan kontolleen ohjaajan roolin lisäksi myös pääosanesittäjän ja yhden käsikirjoittajan roolit. Deppin suoritus Raphaelina on yksi hänen uransa huonoimpia.

The BraveNiin ikään Depp käsittelee aihettaan ylilyövästi ja hapuillen. Raphaelille varattu marttyyrinrooli paisuu vaivaannuttavan suurin mittakaavoihin, kun tämän jeesusmaista uhrautuvuutta alleviivataan stigmoilla. Pitkät staattiset otokset eivät lisää Raphaelin eksistentiaaliasta syvyyttä. Katsoja näkee vain cityintiaaniksi maskeeratun Johnny Deppin yrityksen olla elokuvallisesti cool.

Hienosta kuvauksesta ja musiikistaan huolimatta kaksituntinen The Brave – Soturi on haastavaa katsottavaa. Elokuvasta käy hieman liiankin hyvin ilmi syy, miksi Depp ei sittemmin ole ohjaajanuralla jatkanut.

*
Arvostelukäytännöt