Idean loppu

Viime vuosina kauhuelokuvan merkkiteoksista on tehtailtu uusintafilmatisointeja tasaiseen tahtiin. Uudelleenkierrättämisen ideattomuudesta masentavimpia esimerkkejä ovat olleet niin sanotut prequel-elokuvat, jotka kertovat alkuteoksen tarinaa edeltäneistä tapahtumista.

Teksasin moottorisahamurhaaja: Pahan alku kyntää samoja pohjamutia, kuten elokuvat Manaaja: Alku (2004) ja Nuori Hannibal (2007). Pahan alku onnistuu olemaan näitäkin mielikuvituksettomampi, sillä se vain kuppaa härskisti moneen kertaan tahkotun alkuperäistarinan.

Pahan alku ei ole prequel alkuperäiselle Tobe Hooperin Moottorisahamurhaajalle, vaan tämän parin vuoden takaiselle uusintafilmatisoinnille. Jälleen joukko nuoria tupsahtaa arveluttavalle syrjäseudulle, jossa he joutuvat teurastajaperheen paloittelemiksi. Sekaan on sotkettu muutama madmax-motoristi, joilla ei ole kuitenkaan muuta virkaa kuin toimia ylimääräisinä uhreina.

Eniten hämmästyttää se, että alkuperäisen Sahan tekijät, ohjaaja Hooper ja käsikirjoittaja-tuottaja Kim Henkel, ovat puuhastelleet niin tämän prequelin kuin kulttiklassikkonsa uudelleenfilmatisoinninkin tuottajina. Epäilemättä helppoa rahaa, mutta ei kovin kunnioitusta herättävää puuhastelua.

Vaikka Pahan alkua katsoisi itsenäisenä nykykauhuelokuvana, niin kokemuksesta ei myönteistä sanottavaa saa irti. Kuvasto on niin moneen kertaan nähtyä, että siitä innostuminen edellyttäisi kaksitoistavuotiaan neitseellisyyttä. Kauhua vähänkin paremmin tuntevalle katsojalle ikuisten kliseiden loputon toistelu tuottaa vain tylsiä haukotuksia.

Kun tarinaan ei uutta ideaa tai edes näkökulman muutosta ole keksitty, niin pääosaan on nostettu moottorisaha ja sitä pärisyttelevä Leatherface, joille näissä uusintaversioissa on annettu nimikin, Thomas. Gunnar Hansenin tulkitsemasta sympaattisen kömpelöstä vähäjärkisestä ei ole enää mitään jäljellä. 2000-luvun nahkanaama on ihmisiä huvikseen sahaava laskelmoiva lahtari. Makaaberi huumori on ollutta ja mennyttä. Tilalla on joutavaa verikekkeriä ja tylsää mekastusta.

Moottorisahamurhaajan uudelleenkierrättämisen hurmeessa on kokonaan unohdettu, että Hooper itse ohjasi klassikolleen jatkoa vuonna 1986. The Texas Chainsaw Massacre 2 parodioi kieliposkessa alkuteosta, kun Leatherface eli Bubba on veljensä kanssa majoittunut hylättyyn huvipuistoon, jonne Dennis Hopperin antaumuksella esittämä sheriffi ilmestyy jakamaan lakia ja järjestystä kahta moottorisahaa heiluttaen. Tämän dvd-julkaisu tuottaisi alan harrastajille varmasti moninkertaisesti enemmän riemua näihin tylsiin uudelleenlämmittelyihin verrattuna.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä