Warner Bros. on animaatioiden saralla tullut kuuluisaksi etenkin lyhytelokuvillaan, joita se on jo menestyksekkäästi tehnyt 60 vuoden ajan. Kaikkihan tietävät Looney Tunesit, Väiskin ja kumppanit, joiden toilailuja ovat jo useat sukupolvet ihastelleet. Vuonna 1994 Warner Bros. perusti täyspitkien animaatioelokuvien tuotantoyksikön, jonka ensimmäinen elokuva oli animaatiota ja tavallista elokuvaa yhdistellyt Space Jam (1996), pääosissaan koristähti Michael Jordan ja Väiski ystävineen. Nyt Warner Bros. on julkaissut videolle ihan ensimmäisen pelkästään piirroshahmojen tähdittämän täyspitkän animaatioelokuvansa Taikamiekka - seikkailujen Camelot.

The Magic Sword - (c) 1998 Warner Bros. © 1998 Warner Bros.

Tarina kertoo ritarin tyttärestä Kaylaysta, jonka isä Sir Lionel kuuluu Kuningas Arthurin pyöreänpöydän ritareihin. Pikku Kaylay on niin isänsä lumoissa, että haluaa itsekin ritariksi ja pyöreänpöydän ääreen. Kun ritarit kokoontuvat Arthurin hovissa Camelotin linnassa, yksi ritareista, ahne ja julma Ruber, vaatii lisää maita itselleen ja aikoo surmata Arthurin. Syntyneessä taistelussa Sir Lionel saa surmansa ja pikku Kaylay menettää isänsä.

Kymmenessä vuodessa pikku tytöstä kasvaa nuori neito, joka ei ole unohtanut isäänsä. Kun Ruber varastaa aarnikotkansa avulla Arthurin miekan Excaliburin, jonka lintu kuitenkin pudottaa kiellettyyn metsään, niin koko valtakunta on vaarassa. Ruber sieppaa Kaylayn äidin Julianan päästäkseen Camelotiin tämän avulla. Kaylayn onnistuu kuitenkin paeta ja hän lähtee etsimään Excaliburia kiellettyyn metsään. Hän saa seurakseen sokean sankarin Garretin ja kaksipäisen lohikäärmeen nimeltään Nummi-Pusula. Lopulta Ruberin ja hänen hirviöidensä takaa-ajamat sankarimme lähtevät matkalle läpi kielletyn metsän löytääkseen Excaliburin - Taikamiekan - ja pelastaakseen Camelotin sekä koko valtakunnan tuholta.

Disney, Fox ja Warner

Nyt siis Warner Bros. haastaa Disneyn tämän kauan hallitsemalla pitkän animaatioelokuvan saralla. Tähän haastajien joukkoonhan liittyi tänä vuonna myös Twentieth Century Fox omalla piirretyllään Anastasialla, joka sekin on saatavissa videolla. Mutta täytyy todeta, ettei Warnerin tuotos ole ainakaan taiteellisesti vielä lähelläkään Disneyn tasoa, jota taas Anastasia oli mitä suuremmassa määrin. Warnerin Taikamiekassa oli paljon hiomattomia kohtia. Esimerkiksi tietokoneanimaation ja tavallisen animaation yhdistelyssä oli toivomisen varaa ja muutamat hahmot oli animoitu jotenkin heikosti. Taustat olivat kaiken kaikkiaan kunnossa mutta kuvakulmien käsittely oli vielä hiukan tarkoitushakuista. Yritettiin hiukan liikaa sanoisin. Toinen puuttumisen arvoinen asia oli laulujen käyttö. Niitä tuntui olevan hieman liian monta ja vain muutama niistä edisti tai syvensi tarinaa sanoituksellaan. Musiikki sinänsä oli amerikkalaiseen tapaan hyvin tuotettua ja tietysti tässä videoversiossakin suomeksi laulettua.

Taikamiekan suomenkielisen version on jälleen kerran tehnyt tuotantotalo Werne ja ohjauksesta on vastannut Markku Riikonen. Hahmojen puhe- ja lauluääninä kuultiin mm. Kayleyna Jenni Sivosta ja lauluäänenä taikapeilistä tuttua Nina Tapiota, Garretina Jarkko Tammista ja lauluäänenä Jizzo-yhtyeen Patrik Ekmania. Kuningas Arthurin sekä puhe- että lauluäänen tulkitsi Jukka-Pekka Palo. Taikamiekan ehdottomasti hauskin hahmo oli kaksipäinen lohikäärme Nummi-Pusula, jonka laulu- ja puheosuudet hoitelivat taidokkaasti Eero Saarinen ja Kari Tamminen. Wernessä nämä asiat osataan, vaikkei tämä nyt mikään mestariteos dubbauksen alalla ollutkaan. Kerrottakoon, että alkuperäisääninä englanninkielisessä originaaliversiossa kuullaan mm. Pierce Brosnania, Gary Oldmania ja eräänä lauluäänenä itseään Celin Dionia.

Taikamiekan parhaaksi anniksi nousi mielestäni ehdottomasti Warnerin pätkiksistä tuttu anarkistinen huumori, jota varsinkin ns. sidekick-hahmot viljelivät. Hieman hillittynäkin se voittaa Disneyn kaikkia loukkaamattoman komediatyylin. Aikuiskatsojana olisin kaivannut hieman enemmänkin tätä Warnerin tavaramerkkiä. Vauhtia elokuvasta kyllä löytyy, joten nuorimmaisetkin jaksavat sen puolitoistatuntisen keston loppuun asti. Aika paljon Warnerin on vielä hiottava saavuttaakseen Disney-animaatioiden tunnelman ja teknisen tason. Mutta jos Warnerilla keskityttäisiinkin tuottamaan hieman rankemmalla huumorilla ryyditettyjä pitkiä animaatioita, voisi olettaa heidän löytävän oman yleisönsä vaikkapa hieman vaippaikäisiä vanhemmista animaatioiden ystävistä.

* * *
Arvostelukäytännöt