Syyskuun kahdeksantena päivänä vuonna 1966 tähtilaiva USS Enterprise aloitti loputtoman matkansa vaatimattomasti avaruuden tähtitarhoihin, äärirajoille, missä ihmiset aiemmin eivät olleet käyneet. Matkat tuntemattomille avaruuksien rajaseuduille toteutettiin tv-sarjoille tutuissa taloudellisissa ja kestollisissa puitteissa. Sarjan tekijät joutuivat jatkuvasti tekemään taloudellisten vaikeuksien vuoksi myönnytyksiä haluamilleen visioille. Gene Roddenberryn kehittämä sarja sai kuitenkin nopeasti (avaruus)tuulta siipiensä alle.

Vaatimattomasta aloituksestaan huolimatta (tai ehkäpä juuri sen vuoksi) kulttiasemaan noussut avaruusseikkailukertomus on poikinut useita televisiosarjoja ja elokuvia. Viimeisimpänä kokoillan elokuvana Star Trek-elokuvien sarjassa valmistui Jonathan Frakesin (roolihahmo elokuvassa: commander William Riker) esikoisohjaus vuodelta 1996 Star Trek - Ensimmäinen yhteys. 30-vuotisjuhlaelokuvaksi suunnattu tarina tarjoaa viihdyttävän, moniulotteisen ja poikkeavan kertomuksen tulevaisuudesta, kuitenkin omassa omintakeisessa "star trek-hengessään". Itseironiaa ei ole unohdettu. Uusi Star Trek-elokuva perustuu Rick Bermanin, Brannon Bragan ja Ronald D. Mooren käsikirjoitukseen.

2300-vuosisata. Ihmiskunta on jälleen vaarassa tuhoutua. Ihmiskunnan vaarallisimmat viholliset, borgit hyökkäävät tähtiliiton kimppuun tarkoituksenaan sulauttaa ihmiskunta kollektiiviseen yhteyteensä ja tajuntaansa. Ihmisyys ja inhimillisyys ovat siis jälleen vaarassa. Tähtilaiva USS Enterprise-E komentajanaan Jean-Luc Picard saapuu avaruuden taistelutantereelle tähtiliiton laivaston ollessa tuhoutumaisillaan ja onnistuu panoksellaan tuhoamaan "borgien kuutio" -aluksen.

Kuitenkin liian myöhään. Borgit ehtivät ennen aluksensa tuhoutumista lähettämään aikakapselin menneisyyteen tarkoituksenaan liittää ihmiskunta borgeihin ihmiskunnan ollessa heikoimmillaan kolmannen maailmansodan jälkeen, ennen ensimmäistä yhteyttä. Varsinainen taistelu ihmisten sieluista käydäänkin menneisyydessä, vuonna 2063...

Hyvät, pahat ja rumat ...ja rock and roll soi taustalla

Maapallo parka. 1990-luvulla maailma on joutunut yhä useammin ulkoavaruuden vihamielisten rotujen kiinnostuksen kohteeksi. Maailman valloitusta ovat suunnitelleet niin heinäsirkkamaiset "sirittäjät" kuin huonosti käyttäytyvät torakkaötökät. Ihmiskunnan puolustajat ovat käyneet taisteluun käyttäen asearsenaalinaan patriotismin lippua ja viljellen ötököitä vihastuttavaa huumoria - onpa Marsin häirikkökakaroita vastaan käyty musiikillakin. Järjestyksessään kahdeksas Star Trek-elokuva tarjoaa katsojalleen kolmannen maailmansodan jälkeisen maailman "ei-niin-masentavana"-visiona. Tulevaisuuden sankarit ovat vain ihmisiä vahvuuksineen ja heikkouksineen.

Elokuvan positiivinen ja mukavan erilainen anti science fiction-elokuvien lajityypille on sen tarjoama tulevaisuus. Sodan jälkeen koneet eivät ole nousseet tekijöitänsä vastaan ja polje rattaidensa alle ihmisten viimeisiä oikeuksia... ja jäännöksiä. Maailmasta ei ole tullut suurta autiomaata missä viimeiset elonjääneet taistelevat katkerasti jäljelläolevista luonnonvaroista. Sodan jälkeinen maailma on vaarallinen, mutta säilynyt maailma on myös hyvä: "rock and roll" soi ja poimunopeudella kiitävät avaruusmatkailijat voivat olla myös rauhantahtoisia, ihmiskunnalle vain hyvää tahtovia. Elokuvan käsikirjoittajan Brannon Bragan mukaan tavoitteena olikin esittää tulevaisuus, missä ihmiset uskaltavat ja ottavat vastuuta myös lähimmäisistään ja heidän kohtalostaan. Maailmalle annetaan tulevaisuus, mahdollinen tulevaisuus paremmasta. Mutta kaikki eivät kuitenkaan halua vain hyvää...

"We will add your biological and technological distinctiveness to our own. Your culture will adapt to service us. Resistance is futile. We are the Borg."

Star Trek - Ensimmäinen yhteys on rakennettu kahdelle Star Trek: The Next Generation-sarjan keskeisimmälle juonitarinalle: elokuvistakin tutulle aikamatkailulle ja sarjan tarjoamalle viholliskuvalle. Maailma on myös tulevaisuudessa mustavalkoinen. Avaruuden "hyvät" vaativat vastapainokseen arvoisensa "pahat" ja "rumat". Juhlavuosielokuvan arvoiset vastustajat elokuvaan muokkautuivat televisiosarjasta Star Trek: The Next Generation (ensiesiintyminen jaksossa Q Who), missä ihmiskunnan suurimmaksi ja vaarallisimmaksi vastustajaksi on nostettu borgit. Ehkäpä elokuvan mielenkiintoisimman annin tarjoaa juuri viholliskuva. Ihmiskunnan vastustajana on cyber-rotu, joka pyrkii mukauttamaan kohtaamansa vieraat rodut omaan "yhteyteensä". Elokuva olisi kuin väärästä ajasta - elokuvan tarjoama viholliskuva kollektiivisesta tajunnasta ja aseisiin mukautuvasta rodusta sopisi 50- ja 60-luvun kommunismin pelkoa lietsoneisiin science fiction -halpiksiin.

Star Trek-sarjan tarjoama viholliskuva uudesta vastustajasta ei ollut kuitenkaan aivan riittävä juhlavuosielokuvaan - viholliset vaativat vielä jotakin uutta. Uudet vanhat viholliset olivatkin muokkautuneet sarjasta entistä vastenmielisemmiksi uusine ja tarkentuneine yksityiskohtineen. Elokuvan tarjoama ihmiskunnan vastustaja numero yksi muistuttaa H. R. Gigerin luomaa, ihmisten vatsassa kehittyvää ja rintakehästä esiin tunkeutuvaa kilpailijaa.

Elokuvan ohjaaja Jonathan Frakesin mukaan elokuva onkin velkaa inspiraationsa lähteille: elokuville Alien, Aliens, Close Encounters of the Third Kind, Blade Runner ja Jaws. "Aikamatkailun kautta maailmanhistorian muuttaminen" ja kone-ihmisteema ovat tuttuja myös James Cameronin Terminator-elokuvista. Shinya Tsukamoton visiot tulevaisuuden ihmiskoneista Tetsuo-elokuvissa tarjoavat myös hyvin borg-maisen tulevaisuuskuvan. Vaikka Star Trek - Ensimmäinen yhteys surutta lainaa elokuvallisten esikuviensa visioita, elokuvaa ei voi missään nimessä syyttää plagioinnista. Materiaali on tullut Jonathan Frakesin elokuvaan suodatetusti. George Lucasin perustaman Industrial Light & Magic-yhtiön luomien erikoistehosteiden ansiosta elokuva on erittäin näyttävä visuaalisesti.

Viihteellistä avaruusseikkailua

Star Trek-elokuvasarjan kahdeksas osa ei tarjoa katsojalleen mitään elokuvahistorian klassikkoa tai mestariteosta. Eikä se edes yritä antaa vaikutelmaa jostakin elämää suuremmasta ja yhteiskunnallisesti kantaaottavasta elokuvasta. Elokuva on vilpittömässä ja rehellisessä mielessä tehty avaruusseikkailu, joka pyrkii tarjoamaan katsojalleen visuaalisesti hyvin rakennetun ja erikoisen, jopa hauskankin tieteiselokuvaparodian aidossa star trek-hengessä. Hyvää ajankulua.

Star Trek - Ensimmäinen yhteys ei tyydy tarjoamaan vain vanhan tarinan uudelleenlämmittelyä, elokuvaan on tuotu uusia aineksia ja näkökulmia houkuttelemaan katsojia. Se jatkaakin edustavasti Star Trek-elokuvien perinnettä tarjoamalla katsojalleen viihdettä ja ajankulua ilman mitään suurempaa manifestaatiota. Mielenkiinnolla voi jäädä odottamaan seuraavaa Star Trek-elokuvaa, Jonathan Frakesin edelleen ohjaamaa jatko-osaa Star Trek IX (tunnetaan jo työotsikoilla Millenium, Nemesis, Past and Future ja Stardust).

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä