Vapauden rajat

Realistisia huumetarinoita on helppo tehdä pienelläkin budjetilla ja kun kaikki onnistuu käsissä voi olla hieno taideteos. Määrä kuitenkin tuntuu vaikuttavan myös laatuun ja SherryBaby onkin esimerkki yhden henkilön ympärille rakennetuista selviytymistarinoista, jotka on kerrottu tuhanteen kertaan.

© Nonstop EntertainmentSherry (Maggie Gyllenhaal) pääsee ehdonalaiseen läpikäytyään vieroitushoidon vankilassa ja päättää aloittaa uuden elämän veljensä luo kotiutuneen tyttärensä kanssa. Sherryn käly (Bridget Barkan) pyörittelee silmiään tämän haparoiville yrityksille korjata katkennut suhde, eikä asiaa myöskään auta se, ettei Sherryn veli (Brad William Henke) tahdo toimia vastoin vaimonsa toiveita. Vaikka jotkut asiat ovat muuttuneet, eivät perimmäiset ongelmat ole hävinnet mihinkään ja niiden kohtaaminen on väistämätöntä.

SherryBaby tuntuu poliittiselta avunhuudolta. Sen tarkoitus ei ole mullistaa vieroitushoitoja ja vankilasta vapautumiskäytäntöjä, vaan pikemminkin tuoda esiin niiden rahoituksen tärkeys. Valtiolle työskentelevät ehdonalaisvalvojat ja muut sosiaalityöntekijät esitetään työtaakan alle uupuneina virkailijoina. Kun kyynisyys ottaa vallan, uskoa parannukseen ei riitä ja auttaminen on silloin vaikeaa. Yhden kohtalon kautta pyritään heijastamaan suurempaa kokonaisuutta ja tuoda ongelma yleisön tietoisuuteen. Elokuvaa katsoessa jää miltei odottamaan ennen lopputekstejä ruutuun ilmaantuvia tilastoja huumeäitien elämästä, mutta niiltä onneksi vältytään.

© Nonstop EntertainmentElokuva tuntuu olevan räätälöity Maggie Gyllenhaalille palkintokauden kultasuoneen iskemisen toivossa. Indiekuningatar saakin yllättävän paljon irti latteasta tarinasta, mutta keskinkertaisessa elokuvassa hänen todelliset lahjansa eivät nouse esiin. Gyllenhaal ei ole elokuvan ainut valopilkku, vaan näyttelijäkaarti tekee hienoa työtä kokonaisuudessaan. Sherryn Alexis-tytärtä esittävä Ryan Simpkins tekee virkistävän suorituksen välttäen tavanomaiset söpöilyt, joita Hollywoodin lapsinäyttelijöiltä voitaisiin odottaa.

Edes kiitettävät näyttelijäsuoritukset eivät tee SherryBabystä muistettavaa. TV-elokuvamainen tarina on kerrottu jo niin moneen kertaan, että sillä ei ole mitään uutta annettavaa. Tästä syystä SherryBaby ei varmaan koskaan Suomen valkokankaille ilmestynytkään muutamaa festivaaliesitystä lukuun ottamatta.

* *
Arvostelukäytännöt