Tähtipökkelöiden pannukakku

Raha ei ole hyvän elokuvan tae. Netflixin kallein tuotanto Red Notice on tylsä pannukakku.

Kleopatra valmistutti kolme mittaamattoman arvokasta Fabergé-tyylistä jalokivettyä koristemunaa. Pari on onnistuttu kaivamaan esiin, mutta kolmas vielä odottaa löytäjäänsä.

Red NoticeTarina on tietenkin pääsiäismunasta tempaistu vailla todenperäisyyttä. Mukaan on saatu vetomaiset tähdet (ei välttämättä sama asia kuin osaavat näyttelijät) lausumaan latteuksia, jotka saavat ärsytyskäyrän uusiin korkeuksiin. Pari tuntia kuluu kelloa tuijotellessa ja tuskastuttavan hitaasti. Tyylilajina pitäisi olla sekoitus veijarimaista seikkailua romantiikalla höystettynä. Kenties ajatuksen tasolla tekijöillä on pyörinyt mielessä Hawks-Hitchcock verrokit 1940–1960-luvulta. Sinne asti ei ylletä millään osa-alueella.

Red Notice on harmillinen todiste tähtikultin ylimaallisesta voimasta. Kun Dwayne Johnson on castin ykkösnimenä (sekä osa-tuottajana), niin hänellä on valtaa ohjaajan valintaan. Ja ohjaaja Rawson Marshall Thurber (Central Intelligence, Skyscraper) on päättänyt itsepintaisesti luottaa omiin kykyihinsä kässärinkin osalta. Voi kunpa olisi maltettu hioa hahmojen karaktäärejä ja artikulointia edes piirun verran pois kankeista töksäytyksistä. Ilmeisesti tähdet eivät kaipaa henkilöohjausta vaan keskittyvät mieluiten pönkittämään omaa statustaan. Realismia ei toki voi vaatia, mutta mestarivarkaat selviävät keikoistaan helposti ja epäuskottavasti kuin satukirjoissa.

Korona on epäilemättä hankaloittanut toteutusta, mikä näkyy muun muassa studiossa kuvattujen eksoottisissa kohteissa muka-tapahtuvissa ”ulkokohtauksissa”. Se ei silti ole mikään peruste veltolle suoritukselle.

Red NoticeSurullista nähdä aika ajoin päteviinkin rooleihin päässyt Ryan Reynolds tässä sopassa. Hänestä on koetettu tehdä jonkinlainen näsäviisas mestarivaras, mutta hän onnistuu lähinnä aiheuttamaan myötähäpeää. Reynolds on osoittanut omaavansa komediatalenttia, kunhan käsis ja ohjaus tukevat sitä oikealla tavalla. Pökkelöt Gadot ja Johnson kernaasti ansaitsevat toisensa. Heidän välillään pitäisi ilmeisesti olla jonkinlaista jännitettä, mutta ei se kuvista välity.

Elokuvan ainoa hieman huvittavuutta sisältävä kohtaus on Ed Sheeranin pikainen pyrähdys loppupuolella. Alun Rooma-jakso herättää odotuksia, jotka pikapuoliin petetään. Toivottavasti tämän esimerkin jälkeen Netflixillä keskitytään entistä enemmän kameran takana oleviin panostuksiin.

*
Arvostelukäytännöt