Rakkautta, ei terapiaa

Monessako romanttisessa komediassa päähenkilö on pölöttänyt asioitaan nuivalle terapeutille? Liian monessa. Kuluneesta asetelmasta käynnistyvä Rakkausterapiaa on aluksi sekava ja päämäärättömän oloinen elokuva, kunnes terapiasta joudetaan eroon ja päästään rakkauteen.

© Cinema Management Group.Gilmoren tytöistä tuttu Chris Eigeman esittää nelikymppistä opettajannahjusta Jakea, joka ei ole päässyt entisestä suhteestaan eroon. Jake yrittää saada korvien väliään järjestykseen käymällä tuittupäisen kallotohtorin (Ian Holm) luona. Maksullisten neuvojen sijaan apu löytyykin orastavasta rakkaudesta, kun Jaken ja leskeksi hiljan jääneen Allegran (Famke Janssen) välillä alkaa kipunoida muukin kuin sanan säilä.

Ian Holm touhuaa sekopäisenä terapeuttina aivan omiaan, kenties veteraaninäyttelijän olisi kannattanut tarkistaa oma lääkityksensä roolia valikoidessaan. Jollain iloisella festivaalilla Rakkausterapiaa on palkittu parhaana New Yorkissa tehtynä näytelmäelokuvana. On siinäkin kategoria. Tänä päivänä elokuvien mainoslauseisiin ympätyt maininnat tuntemattomammista festivaalipalkinnoista ovat kuin synonyymi sille, että elokuva on turhanpäiväistä lässytystä, jota jotkut wannabe-älyköt ovat pitäneet tosi hienona ja koskettavana elokuvana.

© Cinema Management Group.Rakkausterapian jäsentymätön alku houkuttelee kelausnäppäimelle, mutta elokuvan lyhyt kesto rohkaisee kärsivällisyyteen. Tunti ja kaksikymmentä minuuttia on ylipitkien megatekeleiden aikoina helposti ohi soljuva aika vähemmänkin kiinnostavan tarinan kohdalla. Ja toden totta, elokuva ryhdistäytyy heti, kun Jaken ja Allegran välille alkaa kehittyä suhde. Juonenkäänteet ovat toki umpituttuja, eikä romanttisen aikuiskomedian kaavoja yritetä tuulettaa edes henkäyksen vertaa. Famke Janssen ja Chris Eigeman saavat puristettua rooleihinsa kuitenkin sen verran säröä ja eloa, että monen isommalla rahalla siirapoidun tusinatuotteen rinnalla Rakkausterapiaa alkaa tuntua vilpittömältä hyvää mieltä tuottavalta elokuvalta.

© Cinema Management Group.Jaken ja Allegran suhteen kuvaus jää vain turhan pinnalliseksi, koska Ian Holmin terapeuttia roikotetaan mukana kuin piinaavaa päänsärkyä. Enemmän tilaa olisi voinut suoda vaikkapa Jaken ja tämän isän väliselle suhteelle, jolla olisi ollut kokonaisuuden kannalta enemmänkin annettavaa. Jaken isänä nähtävä, lukuisista tv- ja elokuvasivurooleista tunnettu Harris Yulin, tekee sentään Holmiin verrattuna kunnollisen roolityön.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä