Jäyhä jännäri

Efektien täyttämässä ja mekastukseen hukkuneessa elokuvamaailmassa on helppo ymmärtää ohjaaja Mark Pellingtonia, joka ei ole halukas leikkimään efekteillä ja puleeraamaan paranormaaleilla ilmiöillä. Ohjaajan usko tarinan avulla luotavaan pelkistettyyn psykologiseen jännitteeseen on kunnioitettava. Aina ei kuitenkaan pelkkä usko riitä.

Washington Postin tähtitoimittajan John Kleinin (Richard Gere) vaimo menehtyy harvinaisen sairauden myötä. Vaimon kuolinvuoteelta löytyy vihkonen täyteen piirrettynä outoja kuvia, joille John ei keksi selitystä. Muutamaa vuotta myöhemmin Klein joutuu juttumatkallaan kummallisesti tyystin toisaalle kuin oli tarkoitus ja löytää itsensä piskuisesta kaupungista keskellä outoja tapahtumia.

© 2002 Lakeshore EntertaimentTarinan taustalla on legenda tuhoja ennustavasta Koimiehestä (Mothman). Pahan kortteja ennakkoon vilautteleva henkimaailman herra on luonnollisesti kutkuttava aihe selittämättömyyksillä hyvin myyvälle viihdeteollisuudelle. The Mothman Prophecies väistää kuitenkin kaupallisuuden pahimmat karikot ja jaksaa seistä koko kestonsa tukevasti tässä todellisuudessa ja ulottuvuudessa. Efektien, paranormaalien ilmiöiden ja henkiolentojen ystäville elokuvan lakoninen ote aiheeseen aiheuttaa todennäköisen pettymyksen. Tarinaansa tukeutuvien ja psykologista jännitettä luovien elokuvien ystäville Koimiehen ennustukset tasaantuvat kohtalaiseksi katsomiskokemukseksi.

© 2002 Lakeshore EntertaimentAsiaansa elokuva ei kovin pontevasti saa ilmaistua. Päähenkilön mysteeriselvittelyn varaan rakentuva jännite ei ole koko elokuvalle riittävä, eivätkä tekijät saa sysättyä katsojan mielikuvitusta tarvittavaan lentoon. Aiheen eksploataatiota välttäessä pitäisi kerrontaa tiivistää henkilöiden ja tapahtumien osalta huomattavasti, jotta katsomisintensiteetti pysyisi yllä. Nykykatsojat on kyllästetty aiheiden ylilyönneillä herkutteluun, joten pari tuntia pelkkiä vihjailuja ilman edes suurta loppuhuipennusta syö elokuvan tehoja liikaa. Vaikka pienempikin onnettomuus on todellisuudessa suuri inhimillinen tragedia, niin pilvenpiirtäjien ja maaosien posautteluun tottuneessa viihteessä pikkukaupunkien paikalliset onnettomuudet eivät juuri mielenliikkeitä synnytä, varsinkin kun mitään dramaattista eläytymistä elokuvan roolihenkilöiden varaan ei ole kyetty rakentamaan.

Kiitosta on kuitenkin annettava hyvin tuotetulle ja valitsemallaan tiellä johdonmukaisesti pysyvälle elokuvalle. Dvd-painos on tavanmukainen kulissien takana -koosteineen ja haastatteluineen, joten silläkään rintamalla ei mitään yllätyksiä ole tarjolla.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 4 henkilöä