Vuosituhannen rakkaustarina

Japanissa piirretyissä sarjakuvissa ja elokuvissa tarinankerronta on aivan omankaltaistaan. Liekö graafinen esitystapa luonnollisempi kansalle, jonka kirjoitettu kielikin muodostuu kirjoitusmerkeistä, kuvallisista symboleista. Ainakin tuntuu siltä, että japanilaiset animaatiot onnistuvat kertomaan pelkillä kuvilla paljon enemmän kuin nykyinen länsimaalainen tai varsinkaan valtavirran amerikkalainen piirroselokuva.

© Go Fish PicturesMillennium Actress on tyylikäs ja taiten tehty animaatio, jonka päähenkilö Chiyoko Fujiwara oli 1950-luvulla uransa huipulla ollut kuuluisa filmitähti. Näyttelijättären elämästä dokumenttia tekevät ohjaaja ja kuvaaja saavat vanhalta elokuvatähdeltä harvinaisen audienssin haastattelun tekoa varten. Tapaamisen aluksi ohjaaja ojentaa ihailemalleen diivalle avaimen, jonka tämä on kauan sitten hukannut. Samalla aukeavat naisen muistojen lukot. Chiyokon elämä avautuu kuviksi ja kohtauksiksi, jotka ovat sekoitus hänen elämästään ja näyttelemistään rooleista. Dokumentin tekijät tempaistaan mukaan kohtauksiin, joissa käydään läpi Japanin tuhatvuotista ja elokuvan satavuotista historiaa samuraiajoista läpi toisen maailmansodan aina nykyhetkeen asti.

Elokuvan tarina on monisyisempi ja moniulotteisempi kuin lapsille tai koko perheelle suunnatuissa piirroselokuvissa. Se erottuu esimerkiksi Hiao Miyazakin ihastuttavista perhe-elokuvista selvästi aikuisemmalla otteella tehtynä. Tekninen toteutus on herkkää ja monisävyistä. Varsinkin hienojen taustojen harkitut tyylivaihtelut syventävät historiallisten tapahtumien ajankuvaa. Romanttinen tarina ei sorru Hollywood-tyyliin dramaattisiin tai sentimentaalisiin ylilyönteihin. Itämaiseen tapaan elämän kohtalot kohdataan ilman turhan suuria tunnekuohuja tai ylikorostettua katkeruutta.

© Go Fish PicturesMillennium Actressissa on mukana niitä samoja ihastuttavia piirteitä, joita voi löytää japanilaisista animaatioelokuvista kautta linjan. Tarinan kuljetus ei ole selkeän suoraviivaista ja hahmot eivät ole yksioikoisen pahoja tai hyviä. Henkilöhahmojen motiivit ja toimet ovat usein moniselitteisiä, juonenkuljetus ennalta arvaamatonta, ja juuri nämä seikat pitävät tarinan kiinnostavana. Rautalangasta väännettyjen jenkkituotosten rinnalla tällaiset tarinat pitävät aikuiskatsojan mielenkiinnon hereillä paljon paremmin.

Dvd-julkaisu on tavanomainen paketti kaksine levyineen. Lisämateriaali on köyhänlaista ja making of -dokumenttiakaan ei ole katsottu sen arvoiseksi, että se olisi tekstitetty suomeksi. Itse elokuvaan dvd-paketin heikkoudet eivät tokikaan vaikuta. Lisämateriaaleista viis, kun Millennium Actress on kaunis animaatioelokuva, jonka haikeaan tunnelmaan heittäytyy mukaan helposti uudestaankin.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä