Ruohonjuuritasolla

Edward Norton tunnetaan parhaiten roolihahmoistaan, jotka ovat älykkäitä, mutta samalla onnettomia, kompleksisia, neuroottisia ja usein jakautuneita persoonia. Paremmin näyttelijänä tunnetun Tim Blake Nelsonin ohjaamassa sekopäisessä draamakomediassa Leaves of Grass Norton pääsee näyttämään osaamistaan roolissa, joka on kuin luoto häntä varten; hän esittää identtisiä kaksosia, joista toinen on arvostettu filosofian professori ja toinen taas junttimainen kannabisviljelijä.

Leaves of GrassHahmoja ei ole rakennettu yksioikoisen osoittelevasti hyvä/paha -ääripäiden varaan vaan elämäntilanne ja asema ovat suurimmat erottavat tekijät. Lain väärällä puolella oleva Brady huijaa veljensä Billin käymään kotiin Oklahoman takamaille lavastamalla oman kuolemansa. Tämä siksi, että Brady tietää, ettei muuten saisi veljeään palaamaan kotiseudulle, jonka murteenkin tämä on onnistunut karistamaan.

Hieman lapsellinen Brady on laatinut vähemmän nerokkaan suunnitelman kaapata itselleen suurempi pala Oklahoman kannabismarkkinoista ja tarvitsee identtistä veljeään toimimaan kaksoisolentonaan raivatessaan kilpailijansa pois tieltä. Veljesten äitiä, joka tietämättään myös sotketaan peliin, esittää Susan Sarandon. Ohjaaja näyttelee itse elokuvassa pilvifarmarin hanttimiehen roolin.

Leaves of GrassTarina on täynnä äkkivääriä juonenkäänteitä, jotka voisivat olla peräisin Carl Hiaasenin tai Jim Thompsonin romaaneista. Vaikka elokuva onkin komediallisesti painottunut, on siitä löydettävissä yllättävän paljon filosofista pohdintaa ja vakavoitumisen hetkiä. Varsinkin omien juurien ja oman identiteetin pohdinta nousee esiin Billin hahmon kautta tämän joutuessa myöntämään, että veri on vettä sakeampaa, ja että hän on voinut jättää Oklahoman, mutta Oklahoma ei ole jättänyt häntä.

Ohjaaja Tim Blake Nelson on itsekin Oklahomasta ja kuvaa kotiseutuaan ja sen takamaiden ihmisiä lämmöllä. Kotiseuturakkaus näkyy jopa elokuvan värisävyissä: idän yliopistomaailma on harmaan ja sinisen sävyttämä, kun taas Oklahoma hehkuu värikylläisenä. Leaves of Grass on pieni elokuva, jolla on suuri sydän.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä