Tyylikäs mutta hengetön ihmissuhdedraama

Last Night kuvaa nuoren avioparin suhteen käännekohtaa. Kolmekymppiset Joanna (Keira Knightley) ja Michael (Sam Worthington) ovat avioituneet nuorina ja äkkiä suhteen tulevaisuus ei enää tunnukaan itsestäänselvyydeltä. Uudet ja vanhat tuttavuudet houkuttavat yksitoikkoisen avioarjen sijaan. Elokuva keskittyy nimensä mukaisesti kuvaamaan yhtä ainoaa iltaa, jolloin parin erilleen ajautuminen kiteytyy ja kärjistyy.

Last NightIhmissuhdekuvaukseksi Last Night jää varsin latteaksi. Elokuvaa tähdittävät nimekkäät näyttelijät eivät onnistu kannattelemaan tarinaa tai ilmaisemaan juonenkäänteisiin sopivia tunnelatauksia. Esimerkiksi kohtaukset, joissa hemaiseva kollega vikittelee Michaelia, kääntyvät kömpelösti esitettyjen pikkutuhmien repliikkien myötä tahattoman koomisiksi.

Last Nightin ohjannut Massy Tadjedin on myös käsikirjoittanut elokuvan. Ehkä juuri tämän takia Tadjedijnin esikoisohjaus on haparoivista dialogeistaan huolimatta tyylillisesti varsin yhtenäinen ja johdonmukainen. Elokuvan eduiksi on myös laskettava kaksi rakenteellista seikkaa: toisin kuin amerikkalainen valtavirtaelokuva yleensä Last Night ei ole kestoltaan ylipitkä, eikä se sisällä suljettua ja puhki selitettyä loppuratkaisua.

Last NightNäyttelijäsuoritusten ja dialogien sijaan elokuva loistaa visuaalisella annillaan; se kuvaa maalauksellisen kauniisti öistä kaupunkia valoineen ja väreineen. Hämyisässä kaupungissa päähenkilöistä tuntuu, että kaikki on mahdollista ja että elämä voi muuttua. Kauniit kuvat jäävät kuitenkin monin paikoin ulkokohtaiseksi tunnelmoinniksi. Jos elokuvassa käytetyt visuaaliset elementit saataisiin valjastettua painavamman tarinan kertomiseen, voisi tuloksena syntyä jotakin omalaatuista.

Last Night päätyy lopulta kuvaamaan nuorten aikuisten kokemia kasvukipuja. Hyvin toimeentulevat, nopeatempoista arkeaan elävät päähenkilöt pysähtyvät pohtimaan tähänastisia elämänvalintojaan ja puntaroimaan uudelleen parisuhdettaan: äkkiä nuoruudenrakkauden kanssa ei olekaan enää paljoa yhteistä eikä työ vastaa odotuksia. Näissä teemoissa ei ole sinänsä mitään vikaa, mutta elokuva ei onnistu tuomaan niiden käsittelyyn mitään uutta saati kuvaamaan päähenkilöidensä kokemaa tunteiden ristiaallokkoa riittävällä intensiteetillä.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä