Duchovnyn verryttelyvideo

Salaisten kansioiden agentti Fox Mulderina tunnetuksi tullutta David Duchovnya harvemmin yhdistetään elokuviin tai ylipäätään mihinkään muuhun kuin outojen ilmiöiden maailmaan. Viisivuotinen maailmantähteys kulttisarjan keulakuvana tekee tehtävänsä ja harvemmin tv-sarjojen starat pääsevät enää luomaan uraa valkokankaalla. Duchovnyn onni on se, että hän oli orastava elokuvanäyttelijä jo ennen Kansioiden aikaa, vaikka monikaan miestä tuskin elokuvista muistaa. Ilmeisimmin Kansioiden aiheuttamaan kangistukseensa vetreyttä hakemaan lähtenyt Duchovny meni mukaan projektiin Playing God, joka vaivihkaa X-Files -elokuvan aikoihin löysi tiensä videovuokraamoiden hyllyille suomenkielisellä tittelillä Kuoleman koukussa.

Playing God - (c) 1997 Beacon Communications © 1997 Beacon Communications

Tohtori Sands (David Duchovny) on huumeidenkäyttönsä myötä saanut sanoa hyvästit menestyvän kirurgin uralleen. Eräässä baarisssa huumeiden hakukeikallaan hän joutuu todistamaan verisen yhteenoton. Entisenä lääkärinä Sands kokee velvollisuudekseen auttaa uhria.

Tapahtuman jälkeen hän kuitenkin huomaa pian olevansa paikallisen mafioson (Timothy Hutton) pimeä lekuri. Rikolliselle polulle hairahtanut Sands ei myöskään pysty irroittamaan katsettaan mafioson tyttöystävän (Angelina Jolie) kylmistä silmistä…

Lajityyppinsä vakaudella

Kuoleman koukussa ei ole mikään eriskummallinen toimintajännäri, vaan seurailee tarkasti lajityyppinsä toimiviksi havaittuja kaavoja. Menevä kerronta ja juoneen hiotut hienoiset jännityksen momentit pitävät katsomisjännitettä yllä. Ideoiltaan välillä valon pilkahduksia tarjoava Kuoleman koukussa sortuu kuitenkin pahimpaan toimintakliseeseen jättämällä roolihahmonsa ärsyttävän pinnallisiksi. Katsojan mieleen ei herää kummoisempaa mielenkiintoa elokuvan henkilöiden kohtalosta.

Pahimmin tarinallinen ja ohjauksellinen vajaavuus haittaa tohtori Sandsia tulkitsevaa David Duchovnya. Miehestä olisi löytynyt ainesta ja karismaa luomaan todella vainoharhainen visio huumeisiin sortuneesta lääkäristä, jonka elämä on puun ja kuoren välissä. Duchovny tekee roolistaan sen mitä pystyy, mutta lopputulos jää turhan tyhjänpuhuvaksi. Toisaalta mies kuitenkin jatkaa vakuuttavaa tietään elokuvien saralla. 80-luvun lopusta alkaen toista kymmentä elokuvaroolia näytellyt Duchovny teki merkittävimmän roolisuorituksensa elokuvassa Kalifornia (1993) ennen siirtymistä Chris Carterin leiviin agentti Mulderiksi. Nyt Kansioiden keskellä mies yrittää kokeilla vieläkö hänen siipensä kantaisivat elokuvien puolella. Duchovnyhan on itse monasti todennut tekevänsä mieluummin elokuvarooleja, kuin ollakseen lopun uraansa "vain" agentti Mulder.

Nähtäväksi jää kerkeääkö elokuvaosaamisestaan Kuoleman koukussa ja myös X-Files -elokuvassa merkin antanut Duchovny palaamaan tosissaan elävän kuvan ylimmälle portaalle, valkokankaalle. Tavanomaisena toimintajännärinä Kuoleman koukussa jää vain välisutaisuksi Duchovnyn uran kohdalla, vaikka vastanäyttelijänä hänellä olikin tässä pätkässä niin ikään vakuuttava kasvo, Timothy Hutton. Näitä jännäreitä on nähty, ja edelleenkin parhaiten David-pojan bongaa tiistai-iltaisin puoliyhdentoista jälkeen.

* *
Arvostelukäytännöt