Susien koiruuksia selvittämässä

Ihmissusia on harvemmin nähty lapsille suunnatuissa elokuvissa, vaikka lasten ja nuorten kirjallisuudessa on kaikenlaista kauhua ollut kauan. Ilmeisimmin Hotel Transylvania (2012) jatko-osineen on tehnyt tehtävänsä, ja lapsille on sittemmin alettu tehdä omia hauskoja kauhumateriaalista ammennettuja seikkailuanimaatioita sekä elokuvien että sarjojen muodossa.

100% WolfKuka pelkää puudelia esittelee Jayne Lyonsin lastenkirjasarjasta tutun Freddy Lupinin perheineen. Freddy on täysi-ikää lähestyvä ihmissusien perillinen, jonka on määrä ottaa edesmenneen isänsä paikka lauman johtajana, yliulvojana. Asiat eivät menekään täydenkuun ulvojaisissa putkeen, vaan suden sijaan Freddy muuntuu puudeliksi. Tämä aiheuttaa hämmennystä ja kauhua ei vain Freddyssä, vaan myös muissa lauman jäsenissä. Ongelma on ratkaistava ja pian.

Ohjaaja Alex Stadermann on tutumpi nimi Disneyn animaattorina, mutta sittemmin siirtynyt ohjaamisen pariin. On virkistävää, miten hän on siirtynyt tukemaan pienempiä tuotantoyhtiöitä, ja australialaista animaatiota on aika harvoin nautittu meilläpäin. Animaation tasosta näkee, että budjetti ei ole ollut suuri, mutta animointi on silti lupaavan sulavaa eikä töki. Hahmodesign on valitettavasti jäänyt jälkeen, eikä moni sivuroolin susi eroa toisistaan paljoakaan. Tämä on kuitenkin ymmärrettävää rahavirtojen ollessa tuotannossa rajalliset.

100% WolfSuomenkielinen ääniraita on ilahduttavan selkeä, sillä usein varsinkin heikkokuuloisena tarvitsee tekstityksen saadakseen artikulaatiosta selvää. Dvd:llä ei valitettavasti ole tekstitystä lainkaan tarjolla, mutta hyvä ääniraita korvaa sen. Harmi vain vahvemmin kuulovammaisille, jotka eivät voi seurata elokuvaa ollenkaan ilman tekstejä. Dvd:llä ei myöskään ole valittavana alkuperäistä ääniraitaa, jonka olisi mielellään kuullut, vaan vaihtoehtoina on vain suomi tai ruotsi.

Kuka pelkää puudelia ei ole juoneltaan kovin uusi ja ennennäkemätön, mutta hauskasti freesattu salaa ihmisten pelastajina toimivilla ihmissusilla. Myöskään tarinan tärkeintä opetusta, eli olemalla oma itsesi voit olla vahva ja tärkeä, on asia jota ei voi olla toistamatta koskaan liikaa varsinkaan kasvaville nuorille. Se on myös hyvä opetus lapsille. Elokuva myös hyväksyy mielenterveysongelmaisen henkilön, vaikka hän ensin meinaa näyttäytyä häiriöineen pahiksena. Lopussa asiat kyllä selkeytyvät parhain päin.

Kirjasarjasta on luvassa myös animaatiosarja, joten sitä jäädään mielenkiinnolla odottamaan. Myös elokuvan jatko-osa voisi olla hauska nähdä, korjataanko animaation yksiulotteisia hahmoja monipuolisemmaksi, vai jääkö tämä tähän.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä