Letkeä rikoskomedia

Muka ovela, takautumin rakennettu rikoselokuva oli viime vuosikymmenen juttu. Elokuvan lineaarisen aikarakenteen rikkomisen lähes muoti-ilmiöksi nostanut Quentin Tarantino on puuhassa onnistunut parhaiten. Muiden tekijöiden sijaksi on jäänyt jäljittely. Tyylillä on niin ystävänsä kuin vihollisensakin. Parhaimmillaan perinteisellä kerronnalla leikittely lisää elokuvan mielenkiintoa, huonoimmillaan se takaa elokuvasta puisevan sekasotkun.

© 2002 Paramount ClassicsKuka on Cletis Tout? ei ole nerokas kerrontairrottelu, mutta ei myöskään puiseva sekasotku. Se välttää tyylin pahimmat karikot pitämällä tarinan henkilömäärän hahmotettavalla tasolla eikä pue hahmoja tympeimpiin karikatyyreihin saati väännä varauksetonta väkivaltaa Guy Ritchien tapaan. Puolitoistatuntisena elokuva myös säilyttää letkeytensä rikoskomediana, mikä näinä ylipitkien elokuvien aikoina on positiivista.

Koska tällaiselle elokuvalle kaikki tarinan nyanssit ovat tärkeä osa katsomisnautintoa ja viihtyvyyttä, ei juonesta kannata sen enempiä selostaa. Elokuva on ankkuroitu yhteen hotellihuoneeseen, josta se elokuvaskenaarion kehittelyä mukaillen kerrotaan maailmalle. Ydinkysymys on siinä, että kuka hemmetti on Cletis Tout. Ja elokuvassa pitää olla onnellinen loppu.

Hajautettu tarinarakenne ja kerronnalliset viittaukset itse elokuvamaailmaan ovat kuluneita jippoja, eivätkä juonenkäänteet siksi ole yllättäviä. Rajoitteensa tietäen tekijät ovat kuitenkin ammattitaitoisten näyttelijäsuoritusten avulla onnistuneet rakentamaan toimivan paketin, joka lunastaa paikkansa ennen kaikkea hyvänä viihteenä.

Dvd on tasoltaan kohtuullinen. Äänimaailma jäi hieman vaimeaksi ja tasapainottomaksi, ja mitään kunnollisia ekstroja ei levyltä löydy.

* * *
Arvostelukäytännöt