Sekaannukset yhdistettynä keskinkertaisuuteen

…ovat pahinta, mitä pakastefirman pyörittäjä Félix (Reno) tietää. Ranskan lakkojen takia hän on jämähtänyt Pariisin lentokentälle ja muutaman sekaannuksen myötä päätyy jakamaan hotellihuoneensa herkästi itkuun pillahtavan Rosen (Binoche) kanssa.

Käsikirjoittajana pitkän uran tehnyt ohjaaja Daniéle Thompson toteaa dvd:n lisämateriaaleista löytyvän Making ofin alussa, että Ranskassa ei ole pitkään aikaan tehty kunnollista romanttista komediaa, siksi tämä elokuva. Tällä elokuvalla Thompson ei kyllä onnistunut tilannetta korjaamaan, sillä näin väljää romantiikkaa ja komediaa näkee lähinnä keskitasoa huonommissa jenkkitekeleissä.

Jet LagJet Lagin pääosapariksi on kiinnitetty kansainvälisestikin tunnetut ranskalaiset Jean Reno ja Juliet Binoche. Osaavatkaan näyttelijät eivät saa puhallettua kipinää valjuun elokuvaan, joka myötäilee Hollywoodin konventioita marssittaessaan henkilönsä sekaannuksien ja kommelluksien kautta ihastumaan toisiinsa. Jäyhälle suomalaiselle jatkuvasti toisilleen säksättävien Renon ja Binochen ihastuminen ei iske järin uskottavasti.

Elokuva on kokonaisuudessaan todellakin kasa sekaannuksia yhdistettynä keskinkertaisuuteen. Masentavinta on elokuvan persoonattomuus, jollei sellaisena halua pitää jatkuvaa ja merkityksetöntä ranskalaista höpötystä. Sattuman oikusta suuressa kaupungissa kohtaavat mies ja nainen ei ole mikään uusi skenaario, ja jos asetelmasta todellakin haluaa romanttisesti nauttia, kehotan ennemminkin etsimään videohyllyjen kätköistä esimerkiksi Richard Linklaterin koskettavan elokuvan Rakkautta ennen aamua (Before Sunrise, 1995).

Jet Lagin dvd-painokselle ja eritoten ääniraidalle on annettava kiitosta. Kanavat ovat tasapainossa ja musiikki on miksattu elokuvaan poikkeuksellisen hyvin tilaa ja tunnelmaa luovaksi elementiksi. Edes jotain nautinnollista.

* *
Arvostelukäytännöt