Pitkä on matka ja kivinen tie

Greta Thunberg on nimi, jonka varmasti kaikki Suomessa tuntevat. 15-vuotiaana Greta aloitti ilmastolakon, jonka tarkoituksena oli herättää Ruotsin päättäjät vaaleihin tekemään ilmastoystävällistä politiikkaa. Sittemmin lakko on jatkunut ihan näihin päiviin asti, ja Gretan toiminta innosti muita samaan. Myös Suomessa Eduskuntatalon rappusilla on istuttu joka perjantai ilmastolakossa.

I Am GretaGreta on tuttu uutisista, ja nyt häneen voi tutustua henkilökohtaisemmin Nathan Grossmannin ohjaamassa dokumenttielokuvassa I Am Greta (2020). Matkalle lähdetään ensimmäisestä ilmastolakosta Ruotsista, ja seurataan häneen matkaansa ensin ympäri Euroopan ja siitä Atlantin ylityksen kautta Yhdysvaltoihin.

Greta näyttäytyy dokumentissa normaalina nuorena, jolla on suuri elämänmittainen tavoite saada valtaapitävien päät kääntymään ilmastonmuutoksen suuntaan ja pitämään lupauksensa, joka annettiin Pariisin ilmastosopimuksessa. Matkassa kulkee aktiivisesti isä Svante Thunberg, joka nousee esiin Gretan tärkeänä tukipilarina. Svante pitää huolen tyttärensä turvallisuudesta kaksikon matkatessa maasta toiseen sekä vahtii perustarpeiden toteutumisista, jotka meinaavat unohtua Gretalta ilmaston puolustamisen lomassa.

I Am GretaMatkan edetessä turhautuminen nousee vahvaksi tunteeksi. Päättäjien kaksinaismoralismi saa katsojan huokailemaan ja pyörittelemään silmiään Gretan kanssa, jota selkeästi ottaa päähän saamansa kohtelu. Vuorotellen jokainen aikuinen lupaa Gretan tavatessaan pitää planeetasta huolta muuttamatta kuitenkaan tapojaan. I Am Greta värittää tätä viestiä monilla uutisklipeillä sekä kuvamateriaalilla suurimmista syyllisistä nykyiseen päästölukemaan.

Dokumentti antaa monenlaiselle katsojalle paljon, eikä pelkästään Gretasta. Nuoreen tyttöön tutustuessa ja tämän tunteikasta matkaa seuratessa dokumentissa voi tuntea piston sydämessään, jos parannettavaa ilmastonmuutoksen torjumiseen löytyy. Toisena vaihtoehtona on tietysti sulkea silmänsä omilta tekemisiltään ja kulutustavoiltaan, ja liittyä Gretan kritisoijiin.

I Am GretaVaikka nuorta kritisoidaan monesta eri suusta, Greta ei pelkää puhua suoraan. Tämä pelästyttää osan aikuisista, ja sen karu puoli tulee erityisen hyvin esiin dokumentissa. I Am Gretan antoisin puoli onkin nähdä, miten aikuiset ihmiset tuntuvat olevan oikeutettuja omasta mielestään haukkumaan Gretaa henkilökohtaisella tasolla tuntematta tätä, vain sen takia, että hän on lapsi. Tämä alkaa näyttäytyä dokumentin edetessä systemaattiselta simputtamiselta, joka on verrattavissa kiusaamiseen. Tällaisenko kuvan haluamme antaa tulevaisuuden sukupolville, että epäkohdasta huomauttaessaan huudetaan ”pikku p***a, sulje suusi!” kuuntelematta, mikä toisella on hätänä?

I Am Greta on katsottavissa kevään 2021 ajan Yle Areenassa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä