Susi lammaselokuva

Onneksi olkoon Uusi-Seelanti. Nyt kun Peter Jackson on tehnyt maisemat tunnetuiksi ja lisännyt monen ammattitaitoa mammuttieepoksellaan Taru sormusten herrasta, on aika pienempienkin elokuvien tulla esille. Sellainen tämä vaatimaton kauhukomedia on, huolimatta laajasta levityksestään.

Future FilmKauhun aiheena ovat nyt viattoman oloiset olennot, lampaat. Niiden vaarallisuuden takana on paha lammastohtori, jonka geneettiset kokeet ovat synnyttäneet sivutuotteenaan lihaa syövät lampaat. Tapa leviää pureman välityksellä ja teurastus onkin sitten valmis. Lampaista kun tulee tällä tavoin melkoisia lihamyllyjä. Elokuva ottaa esikuvansa pääasiassa kahdesta kauhuelokuvaperinteestä. Toinen perinne on zombie-elokuvat, joissa mielettömät elävät kuolleet metsästävät elävää lihaa. Toinen on ihmissusielokuvat, joissa ihmiset muuttuvat susiksi saatuaan pureman. Näin käy tässäkin elokuvassa. Tosin ihmiset eivät muutu susiksi vaan lampaiksi.

Irtoaako tästä sitten nauruja? Perinteet huomioiden täytyy sanoa, että aika vähän. Zombie-elokuvat ovat kokonaisuudessaan melko höhliä, lukuun ottamatta viimeaikaisia 28 päivää -elokuvia, joissa zombiet ovat pirun pelottavia. Ihmissusielokuvat eivät suurelta osin taas ole erityisen hyvä komedian aihe. Ihmisen muuttuminen toisenlaiseksi synnyttää alkukaltaisia kauhun aiheita. Sekoitus yrittää olla hauska, ja siinä on hetkensä. Valitettavasti hauskoja hetkiä on sittenkin liian vähän.

Future FilmKauhu on vaikea laji. Kauhukomedia on astetta vaikeampi ja nämä uusiseelantilaiset onnistuvat herkullisesta ja älyttömästä alkuasetelmastaan tekemään vain höhlän elokuvan zombilampaista. Peter Jackson teki tämän kaiken paremmin jo minibudjettielokuvissaan. Bad Taste oli oikeasti hauska, koska se oli jo niin älytön ja syyllistyi jatkuviin ylilyönteihin.

Varsinaisesti Black Sheep onkin eettinen elokuva, sillä sen perusteema on geneettisen muuntelun vastaisuudessa. Ihmisen ei tule puuttuman perimään, sillä Luojan sijaan ihminen on luonnostaan erehtyväinen olento. Huumori sopii tähän väittämään turhan huonosti.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,1 / 7 henkilöä