Aikansa kallein elokuva kantaa edelleen

Warner on julkaissut hieman jälkijättöisesti suuren klasikkkonsa Ben-Hurin 50-vuotisjuhlaversion, kun elokuvan ensi-ilta oli jo vuonna 1959. Tämä tuotantoyhtiönsä aikoinaan joko pelastava tai kaatava toiminnan, hengellisyyden, intohimojen ja rakkauden spektaakkeli on kuitenkin juhlapainoksensa ansainnut.

Ben HurBen-Hurin juoni lienee tämän lukijoille tuttu, joten tästä juutalaisaatelisen Judah Ben-Hurin (Charlton Heston ehkä pitkän uransa hienoimmassa roolissa) matkasta ylimyksestä kaleeriorjuuden ja valjakkoajojen kautta takaisin yhteiskuntaan ei sen enempää. Muistamisen arvoista on kuitenkin elokuvan rinnakkaisjuoni, jossa Ben-Hur kohtaa Jeesuksen elämänsä eri vaiheissa. Ben-Hur onkin alun perin kenraali Lew Wallacen romaani, jonka virallinen nimi on Ben-Hur: Kristuksen tarina. Ohjaaja William Wyler onnistuu hienosti molempien juonien oikea-aikaisessa kuljettamisessa.

Ben-Hurin ulkokuvaukset tehtiin kaikki Italiassa Rooman lähellä ja Heston vietti maassa tuolloin miltei vuoden. Erityisesti viikkotolkulla kestäneet valjakkokilpailukuvaukset ja niitä edeltäneet harjoitukset olivat fyysisesti niin rankkoja, että vapaapäivinään Heston lähinnä vain lepäsi, ainakin hänen poikansa Fraser Hestonin mukaan. Juhlapainoksen mielenkiintoisin ekstra onkin poika-Hestonin dokumenttikooste Personal Journey, jossa perhearkistojen kautta esitellään elokuvan kuvausvaiheet ja millaista Hestoneiden perhe-elämä Italiassa tuolloin oli.

Ben HurBen-Hur oli valmistumisensa aikaan Hollywoodin kallein elokuva, jonka menestymättömyys olisi saman tien kaatanut tuotantoyhtiönsä Metro-Goldwyn-Mayerin. Uhkapeli kuitenkin kannatti ja elokuvasta tuli kuitenkin historian suurimpia menestyksiä, jonka katseleminen digitaalisesti remasteroituna on yhä edelleen hyvin vaikuttava kokemus. On esimerkiksi suorastaan käsittämätöntä, miksi edelleen rajuilta näyttävissä kilvanajokohtauksissa kukaan ei suuremmin loukkaantunut. Tämä lieneekin sijaisnäyttelijälegenda Yakima Canuttin suurin työnäyte, sillä juuri Canutt harjoitutti Hestonia ja suunnitteli näiden elokuvahistorian kuuluisimpien kilpa-ajojen kuvakulmat ja etenemisen.

Vanha klisee They don’t make them like they used to sopii Ben-Huriin harvinaisen hyvin. Tällaisia elokuvia ei enää tehdä vaikka tietokoneilla ja ohjelmoinneilla aika mittaviin tuloksiin nykyisin päästäänkin.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 4 / 6 henkilöä

Lue myös