Kokoon kasatut kokoelmat

Animaatiosankarit ja antisankarit eivät ole enää vain perheen nuorimpien yksityisomaisuutta. Nyt television ruudulta ei enää välity vain Tove Janssonin päärynänmuotoisten sankareiden kautta esitettyjä opetuksia ystävyydestä tai hyvän puolesta taistelevien supersankareiden oikeutettuja voittoja ihmiskunnalle pahaa-aikovista superpahiksista. Animaatiosankareiksi ovat nousseet Robert Crumbin Fritz-kissan ansiokkaat perilliset, ranskalaisten pehmopornoanimaatiosarjojen sankarit ja sankarittaret sekä John Kricfalusin anarkistinen toisiaan mättävä parivaljakko Ren ja Stimpy… ja tietenkin Mike Judgen luomat taivaskanavan sankarit Beavis ja Butt-Head. Esikuviksi todellakin kelpaamattomat MTV-kanavan omintakeiset musiikkikommentaattorit Beavis ja Butt-Head ovat jakaneet mielipiteitä voimakkaasti. Sarja onkin nostanut aiheellisen kysymyksen: hauskaa ja omintakeista virnuilua vai huonolla maulla tehtyä todellista roskaa? Kriittisistä kommenteista huolimatta kauhukaksikko on saavuttanut huomattavaa suosiota.

Kokoillan kohelluksessa Beavis and Butt-Head do America (anti)sankaripari rellesti kadonnutta televisiota etsiessään hyvän musiikin tahdittamana pitkin ja poikin Amerikan mannerta jättäen jälkeensä pahaa mieltä ja hävitystä. Elokuvassa Mike Judgen synnyttämät velikullat toilailivat ja sähläilivät, höhöttivät ja hähättivät vaaratilanteesta toiseen. Beavis and Butt-Head do America käytti hyväkseen kaikki tv-sarjassa esitetyt voimakeinot ja hylkäsi kokoillan elokuvaan sopimattomat ainekset - tarinoita pahasti katkovat musiikkiarvostelut olivatkin saaneet antaa tilaa "juonirakentelulle". Eihän elokuvassa mitään varsinaista suurta juonirakentelua ollut, mutta se toimi parivaljakon anarkistisen ajattelun ja todellisten oivallusten voimalla. Elokuvasta ei yksinkertaisesti voinut olla pitämättä: se vetosi jokaisessa katsojassa asustelevaan pieneen Beavisiin ja But-Headiin, alitajunnassa asuvaan pieneen nuorisorikolliseen, ilkiöön, joka haluaa asettua kaikkea ja kaikkia vastaan!

Kaikki hyvä päättyy aikanaan, se on pakko hyväksyä! Beavisin ja Butt-Headin tähdittämä tv-sarja päättyi lopulta kaiken antaneena: kaksikko oli seikkaillut yli kahdessasadassa jaksossa, neljässä kirjassa ja yhdessä kokoillan elokuvassa, aiheuttanut lukuisia päänsärkyjä ja lukemattomia naurunpyrskähdyksiä ennen kuin kaksikko lopetti - huipulla ollessaan, onnistuneesti ennen kuin kangistui kaavoihinsa. Kaikki näytti hyvältä, mutta... mutta kun vihoviimeinen vääntö jättää katsojaansa tunteen viimemetreillä tehdystä rahastuksesta, maineella ratsastuksesta jää koko tarinasta sittenkin paha jälkimaku suuhun. B & B: Viimeinen tuomio ja B & B: Joulunpelastajat ratsastavat vain ja ainoastaan jo aikaa sitten valmiiksi nauretuilla herjoilla ja heitoilla. Kokoelmakasetteihin onkin kerätty parivaljakon taivaskanavaepisodeja kahden eri teeman pohjalta. Vanhoilla jaksoilla etenevät videot eivät kestä edes kertaalleen katsomista - lyhyillä episodeilla ja musiikkiarvosteluilla rakennetut reilut puolituntiset eivät jaksa kantaa kokoillan elokuvan tyylillä, ei edes lyhykäistä ajankohtaansa.

* *
Arvostelukäytännöt