Epäonniset selviytyjät

Suomalainen televisiokansa pääsi viime kevään aikana tutustumaan kengurumaan takamaihin muutenkin kuin luontodokumenttien kautta. Kolmosella pyöritetyssä selviytymisleikissä kourallinen seikkailun- ja rahanahneita jenkkejä heitettiin popsimaan heinäsirkkoja ja kilpailemaan miljoonasta taalasta keskelle Australian ei mitään. Maisemat lumosivat ja jenkkisarjan formaatti toimi uutuudessaan aivan kohtuullisesti, ainakin huomattavasti paremmin kuin Posiolle sijoitettu plagiaatti, jossa sarjan pullamössökilpailijat ajelevat moottoriveneillä, popsivat muovilautasilta ja kalastelevat vain ajankulukseen - ja katsojien maksaessa viulut heidän soittaessaan maksulliseen palvelunumeroon!!! Näyttelijä John Polsonin runsaasti kehuja kahminut esikoisohjaus Auringonlaskun väri tarjoaa muutakin kuin mahdollisuuden maisemamatkailuun Australian sydänmailla.

Auringonlaskun väriAuringonlaskun väri on verkkaisesti, ehkäpä liiankin hidastempoisestikin kerrottu tarina värejä työkseen etsivästä teollisuuskemististä, jonka täydellinen maailma muuttuu hänen ryhtyessä kylvämään epäonnea ympärilleen. Kaikki näyttää alkavan absurdista kuolemasta: vaimo siirtyy ajasta ikuisuuteen hänen jäädessään aurinkoa paistatellessaan rahtikoneesta tipahtaneen jääkaappipakastinyhdistelmän alle. Rakkaimman kuolema aiheuttaa epäonniselle sankarillemme ongelmia myös työpaikalla: työ ei ota sujuakseen ja mies jämähtää etsimään auringonlaskuksi ristimäänsä väriä. Onnea epäonneen tuo kuitenkin bingossa voitettu "nollausmatka" Australian sydänmaille. Epäonni seuraa kuitenkin suojattiaan ja ukkospilvien takaa-ajamana epäonnekkaan matka etenee katastrofista toiseen. Loma muuttuu lopulta epäonnistuneesta helvetilliseksi, kun lesken uuden ihastuksen suipaantunut ex-poikaystävä alkaa vaatimaan takaisin omiansa. Mutta onneksi epäonnea näyttää riittävän myös vihamiehillekin...

Auringonlaskun väriPolsonin ohjaus on hyväntahtoinen ja lämminhenkinen musta aussikomedia. Se ei turvaudu toistamaan kertaan jos toiseenkin naurettuja vitsejä ja tekohauskuuksia vaan tarjoaa aidosti tuoreita oivalluksia. Eritoten sankarin ihastuksen ex-poikaystävän esittely ja hänen kovakourainen käsittelynsä elokuvassa on vallatonta katseltavaa. Polsonin ansioiksi on myös luettava hänen kykynsä olla aliarvioimata katsojaa. Ohjaaja ei herkuttele heittämillään yksittäisillä oivalluksilla tovia pidempää vaan antaa katsojalle tehtävän jäädä hymistelemään heitoille.

Toteavan ja sattumaan luottavan kerrontansa ansiosta elokuva ei kaipaa sen suurempaa juonta tai suurta tarinaa, tapahtumat vain sattuvat kuin sattuman vihoittelusta, mutta joitakin katsojia tarinan muoto tulee varmasti häiritsemään. Ohjaajan valitseman otteen myötä tosin elokuvan kohokohdat jäävät hieman kerronnan varjopuolelle. Näppärät juonenkäänteet ja uskomaton henkilögalleria tekevätkin Auringonlaskun väristä tutustumisen arvoisen tuttavuuden.

DVD / kuva: 16:9; ääni: Dolby Digital 2.0., tekstitetty (elokuvaa voi katsoa ilman tekstitystä); extra features: filmographies, trailer.

* * *
Arvostelukäytännöt