Lohtua kuohuvasta merestä

Ladies in Lavender on pehmeään usvaan ja lempeään sateeseen kääriytynyt englantilainen maisemaidylli ajalta ennen toista maailmansotaa. Pysähtyneen kyläelämän tasapainoa koettelevat synkät pilvet ja elokuvan avaakin ukkosmyrsky. Haaksirikkoutunut nuorimies, ulkomaalainen Andrea, ajelehtii loukkaantuneena ikäneitojen Janet ja Ursula Widdigtonin rantapoukamaan Cornwallissa. Nuorukainen tuo auringonleikkiä ja pitkiä varjoja nukkuvaan kyläyhteisöön.

 © 2004 Take Partnership & UK Film CouncilJudi Denchin ja Maggie Smithin roolisuoritukset sisaruksina tulvivat karismaa ja ammattitaitoa. Elokuvan naisten tunteiden kirjo on kuin sateenkaari, värikäs. Janet hoivaa äidillisin varmoin ottein loukkaantunutta nuorukaista, mutta Ursulassa mies herättää elämän janon. Mielikuvitus saa hänet sukeltamaan merenneitona nuoruuden lähteille. Denchin näyttelijäsuoritus Ursulana on teeskentelemätöntä. Smithin esittämä järkevä Janet yrittää pelastaa sisartaan hukkumasta tunteidensa karikkoon. Ursulan on paketoitava sumuisten tunteidensa tuska, mutta onnistuuko se.

 © 2004 Take Partnership & UK Film CouncilOhjaaja Charles Dance on rajannut elokuvan tapahtumat tiukasti ja syvällisesti Ursulan tunteisiin. Muiden kyläläisten roolit tulevat ja menevät kuin vuorovesi, heidän henkilökuvansa jäävät mitäänsanomattomiksi. Lääkärin, taiteilijan ja viulistin roolit kuivuvat kasaan, vaikka niiden tarkoitus on viedä elokuvan tapahtumia eteenpäin. Syvempää odotusta herättää myös Andrean roolikuva, jonka tunnepuoli jää avoimeksi. Daniel Brühlin karisma hukkuu väistämättä konkareiden hienoon tunnekylläiseen suoritukseen.

Tapahtumien niukkaeleisyys ja niiden verkkainen virtaus saavat katsojan odottavalle kannalle. Elokuvaan salakavalasti hiipivät mustasukkaisuus, oman edun tavoittelu, intohimo ja elämättä jääneiden tunteiden kaipuu eivät kuitenkaan riitä. Myrskyävää melodraamaa ei synny, vaan elokuva etenee tyynen rauhallisesti tihkuvin elein.

Ladies in Lavender on Charles Dancen esikoisohjaus, joka perustuu William J. Locken novelliin. Dance on laatinut käsikirjoituksen juuri Denchiä ja Smithiä varten, ja se näkyy lopputuloksessa kahden palkitun näyttelijän hienoina roolisuorituksina.

* * *
Arvostelukäytännöt