Pimeääkin pimeämpää

Etukäteen ajateltuna Against the Darkin konseptissa olisi ollut mahdollisuudet todella railakkaaseen irtiottoon elokuvakonventioiden ja hyvän maun kahlitsevista rajoituksista. Kun karatesankari Steven Seagalille isketään katana käteen, vastaan asetetaan kiukkuisia zombeja apokalyptisessa maailmassa ja mainoslauseeksi sorvataan mahtipontisen korni "he lives by the sword, they die by it", niin aineksia olisi riittänyt aitoon kulttielokuvaan. Sellaiseen, jonka suuri yleisö teilaa, mutta josta pieni faniporukka säpisee niin kauan, että elokuva aiheuttaa polemiikkia vielä parin vuosikymmenenkin päästä.

Nyt käteen jää puolitoista tuntia tympeän kehnoa bulkkitavaraa, joka päätyi suoraan videolle kulkematta lähtöruudun kautta. Teos on lähes poikkeuksetta niin tylsistyttävä, että terä himmenee viiltävimmästäkin tapporaudasta. Kliseiden raiskaaman kyhäelmän rinnalla Resident Evil -elokuvatrilogiakin vaikuttaa jo nerokkaalta ja uudistavalta näkemykseltä ihmislihaa hamuaviin epäkuolleisiin.

Against the DarkJostain kummasta on taas kerran putkahtanut virus, joka tekee sen uhreista zombeja. Vähäisten eloonjääneiden lisäksi alueella pyörii machon näköisiä nahkatakkisia heppuja, joilla on peliä ja vempelettä zopareiden höykyttämiseksi. Kovin kaikista on mystinen, vähäpuheinen ja melkoisesti elopainoa sitten viime näkemän kerännyt Seagal, jonka Tao-hahmo retuuttaa eteen tulevia epäkuolleita.

Koska virus tarttuu kosketuksesta ja on äärimmäisen tappava, onkin ehdottoman luontevaa mätkiä otuksia lähitaistelussa sen sijaan, että antaisi tuliaseiden laulaa. Tuliaseitakin salaperäisillä "metsästäjillä" tietysti on, mutta eihän kova jätkä nyt sellaisia käytä paitsi viimeisessä hädässä.

Välillä on tosin vaikeaa tietää, milloin viimeinen hätä edes on, sillä elokuva on kuvattu äärimmäisen tummissa oloissa. Pimeät käytävät, pimeät illat ja pimeät nurkat estävät usein näkemästä mitä ruudulla kulloinkin on tapahtuvinaan, mutta se on pääsääntöisesti vain silkkaa bonusta. Against the Dark on Seagalinkin mittapuulla pohjanoteeraus.

*
Arvostelukäytännöt