Kavereiden kesken

Eric (Jason Sudeikis) on niitä hyväosaisia aikuisia teinejä, jotka asuvat vanhempien talossa ja käyttävät aikansa bileiden järjestämiseen. Työelämään haksahtaneet high school -aikaiset kaveritkin viettävät kaiken joutoaikansa Ericin isän rantatalolla. Pappa päättää laittaa joutilaan töllinsä myyntiin, mikä tietää Ericin ja kavereiden hippa-ajan päättymistä. Talon viimeiset juhlat pidetään ihan vain kavereiden kesken. Nyt ei tyydytä pelkkään pullonpyöritykseen, sillä viimeiset partyt ovat orgiat.

A Good Old Fashioned OrgyKäsikirjoitus on kuin pornoelokuvasta ja sellaiseen se olisi jenkkikomedian siveellisyysvaatimukset huomioiden paremmin sopinutkin. Toisaalta seksijutut ja jopa paljaan pinnan vilahtelut ovat arkipäiväistyneet amerikkalaisessakin komediassa American Pie -elokuvien myötä. Aikuisikään ehtineille katsojille suunnatut härskimmät komediat ovat viime vuosina olleet jopa suoranaisia hittejä. Hollywood-elokuvassa on päästy sille asteelle, että seksiä voidaan käsitellä suorasukaisesti ainakin huumorin keinoin. Vakavammat sävyt saavat vielä odottaa itseään.

A Good Old Fashioned Orgy edustaa kolkyt ja risat -komedioita, joissa työelämän ajautuneet aikuiset eivät ole vielä aikuistuneet. Pornahtavasta nimestään huolimatta kyse on varsin tavanomaisesta komediasta, jossa vilahtaa parit tissit ja seksiä harrastetaan viitteellisesti. Jutun idea pyörii enemmän orgioiden järjestämisen ympärillä ja siinä, miten kaveriporukassa yhteiseen seksin harrastamiseen suhtaudutaan. Samalla Eric yrittää tehdä isänsä taloa kaupittelevan kauniin kiinteistövälittäjän toimet tyhjiksi ja tietäähän sen, miten miehelle siinä käy.

A Good Old Fashioned OrgyElokuvat ohjaajat Alex Gregory ja Peter Huyck ovat kokeneita komediakäsikirjoittajia, joiden kynästä on lähtenyt koukkuja David Letterman show’hun, Kukkulan kuninkaaseen ja Fraisieriin. Tiettävästi A Good Old Fashioned Orgyn idea on lähtöisin Huyckin järjestämistä teemabileistä. Ne eivät ole olleet seksiaiheisia, mutta ilmeisesti rapakon takana välineiltamat ja kimppaseksi ovat ajan ilmiö, ainakin jos on uskominen tv-dokumentaristien tallenteita. Jäyhällä pohjoisen asukilla on ollut television äärellä ihmettelemistä, miten suuressa siveellisessä maailmassa keski-ikäiset sukkuloivat parinvaihtobileissä ja muun intiimin harrastustoiminnan parissa. Meilläkin naistenlehdet tietävät kertoa, että vaikka parisuhdeseksin määrä on vähentynyt, fantasiat ja välineleikit ovat yleistyneet.

Seksi on iloinen asia. Se on elokuvan pääsanoma. Eikä siinä ole mitään vikaa. Sievistelyyn sortuva muka-rohkea toteutus vain vesittää kokonaisuuden haaleaksi ja kovin tavanomaiseksi jenkkikomediaksi. Terävimmillään elokuva onkin yksittäisissä kohtauksissa, joissa käsikirjoittaja-ohjaajien kynäilyoivallukset tulevat parhaiten esille. Piirakka-elokuvien suorasukaisen alapäähuumorin sijaan A Good Old Fashioned Orgyssa huumori kukkiin enemmän tavallisista tilanteista kumpuavissa kömmähdyksissä, väärinymmärryksissä ja noloissa hetkissä. Niille naurahtaa maantienharmaa aikuinenkin.

* *
Arvostelukäytännöt