We Are One -elokuvafestivaali: Tanssielokuvien huumaa


Kokonaan verkossa tapahtuva We Are One -elokuvafestivaali on useiden tunnettujen kansainvälisten elokuvafestivaalien yhteisponnistus. Monipuolisesta ohjelmistosta löytyi hienoja tanssielokuvia, joihin keskityn tässä postauksessa.

Baskimaan elokuvia näkee harvoin, ja vielä harvemmin musikaaleja. Telmo Esnalin kolmas ohjaustyö Dantza (98 min, Espanja) on poiminta San Sebastiánin elokuvafestivaalin ohjelmistosta, ja todellista silmäkarkkia.

Musikaalissa seurataan symbolista, viitteellistä tarinaa, joka rakentuu löyhästi vuodenaikojen vaihtumisen ja sadonkorjuun, siiderin valmistuksen ja lopulta rakkaustarinan ympärille. Elokuvassa ei ole lainkaan dialogia tai edes laulua, vaan kaikkien kohtausten keskiössä on tanssi ja musiikki.

Koreografiat ovat saaneet innoitusta Baskimaan kansantansseista, ja mukana on huikean taitavia tanssijoita. Elokuva tuntuu sijoittuvan jonkinlaiseen myyttiseen, ajattomaan aikaan, ja kekseliäs puvustus ja kohtausten jännitteet luovat siihen maagisrealistisia sävyjä, joissa tanssi rakentuu usein klassisten, ikiaikaisten elementtien, tulen, veden, hiekan, raudan ja hedelmien ympärille.

Valtavan tarkkaan kameroille koreografioidut tanssikohtaukset, niiden valaistus, rytmitys ja mise-en-scène, osoittavat sekä syvää ammattitaitoa että paneutumista. Elokuvan valmistelut ja taustatyö kestivätkin yhteensä seitsemän vuotta. Dantza luo erikoisen, meditatiivisen elokuvakokemuksen, jossa tanssivien kehojen yhteinen rytmi luo ritualistisen tunnelman.

Nuno Mirandan ohjaama Kmêdeus (52 min, Kap Verde) kuuluu Rotterdamin kansainvälisen elokuvafestivaalin ohjelmistoon. Tanssidraamassa seurataan kapverdeläisen kodittoman eksentrikon, Kmêdeuksen tarinaa, ja tarina kerrotaan António Tavaresin intiimin nykytanssiteoksen kautta. Tai oikeastaan tanssiteos liikkuu läpi elokuvan, kun Tavares vaeltaa pitkin Mindelon kaupungin katuja, osallistuu karnevaaleihin ja kreoliyhteisöjen arkeen eläytyen Kmêdeuksen elämään.

Mainittava on myös esitystaltiointi Love chapter 2 (54 min, Israel) Jerusalemin elokuvafestivaalin ohjelmistosta. Sharon Eyalin estetiikaltaan minimalistinen nykytanssikoreografia on täynnä räjähtävää energiaa ja hienovaraista huumoria. Taltiointi seuraa tarkasti esityksen dynamiikan vaihdoksia, kehojen liikettä ja voimaa, kuvakokoja ja näkökulmia vaihdellen.

Festivaalien koko ohjelma löytyy täältä: http://www.weareoneglobalfestival.com Moni elokuvista on nähtävissä YouTube-striimauksina muutaman päivän myös esitysajan jälkeen.

 Comments are closed.