Season Film Festival 2019: Raivokkaita naisia


Raivokkaat naiset astelivat valkokankaille Season Film Festivalin ohjelmistossa. He taistelevat odotuksia vastaan ja paremman tulevaisuuden puolesta. Damselin neito pulassa ei taivu pelastattavaksi ja Woman at Warin sankaritar muodostaa yhden naisen iskujoukon, joka sotii kotimaansa luonnon puolesta. Dokumenttien puolella Maidenin venekunta kamppailee naisurheilijoihin liitettyjä ennakkoluuloja vastaan.

David ja Nathan Zellnerin westernissä Damsel rakastunut Samuel (Robert Pattinson) matkaa papin kanssa pelastamaan Penelopea (Mia Wasikowska) ilkeiltä veljeksiltä. Omatoiminen nainen ei kuitenkaan ole kidnapattu, vaan Samuelin rakkaus ei vain ole voittanut häntä puolelleen. Elämä erämaassa voi olla haastavaa, mutta erityisen vaikeaan siitä tekevät miehet, jotka haluavat taivutella Penelopen tajuamaan avioliiton olevan ainoa oikea polku hurskaalle naiselle villissä lännessä. Pelastavan sankarin rooliin on tunkua, jopa niin paljon, että tuskastunut Penelope joutuu häätämään heitä pois aseen kanssa. Ystävyyttä ei ole tarjolla, kun se kohta muuttuu rakkaudenosoituksiksi.

Woman at Warissa islantilaisen luonnon puolesta taisteleva Halla (Halldóra Geirharðsdóttir) elää kaksoiselämää. Julkisesti hän johtaa paikallista kuoroa ja rakentaa kotia pian saapuvalle adoptiotyttärelle. Luontoretkillään hän kuitenkin katkoo tehtaiden voimalinjoja estääkseen ylikansallisten yhtiöiden kiinnostuksen maan luonnonvaroihin. Hän tietää rikosrekisterimerkinnän tarkoittavan adoptio-oikeuden perumista, mutta ei pysty peittämään vihaansa ilmastoa tuhoavaa teollisuutta kohtaan. Keski-ikäisen kulttuuritädin kuoren taakse on helppo piiloutua. Jopa räjähteiden kuljettaminen poliisisaarron läpi on vaivatonta, jos omistaa kauniin kukkamekon ja hymyilee aurinkoisesti.

Odotuksia vastaan taistelevat myös Maidenin venekunnan naiset. Whitbread Round the World Raceen vuonna 1989 osallistunut ensimmäinen täysin naisista koostuva joukkue sai osakseen paljon pilkkaa ja seksismiä. Mediassa veikkailtiin, miten pitkälle naiset pääsevät purjehtimaan ja milloin kissatappelut repivät heidän joukkueensa palasiksi. Muissa joukkueissa naisten kanssa kilpailu nähtiin alentavana ja tytöttelyllä tehtiin selväksi, että heidän voimansa eivät ponnistukseen riittäisi. Tracy Edwardsin joukkue todisti kuitenkin itsensä urheilijoina ja voitti seuraajien sydämet sisullaan. He todistivat myös taruksi myytin, jonka mukaan naiset eivät pysty työskentelemään keskenään ilman tappeluja.

Naisiin kohdistuvat ennakkoluulot voivat ajaa eteenpäin tai ne voi muuttaa ne vahvuuksiksi. Kiukku on hyvä polttoaine, joka vie eteenpäin. Maidenin naisten sisu vei heidät läpi vaarallisten vesien ja Damselissa viha puskee Penelopea eteenpäin läpi surun. Woman at Warissa Halla kanavoi tulevaisuuden tuskansa nerokkaiksi suunnitelmiksi, joiden suorittamiseen hän käyttää anarkistisen energiansa. Nämä naiset ovat luonnonvoimia, joita miehet eivät pysty pysäyttämään.

Damsel

Woman at War

MaidenComments are closed.