Rakkautta & Anarkiaa 2018: Liikkeen lumoissa


Kuva seuraa nuorta skeittaajaa alas tyhjän parkkihallin käytäviä. Kamera toistaa sulavasti käännökset ja sukeltaa parkkihallin puomin ali keskelle aurinkoista katua. Valkokangas on täynnä harmaan betonin eri sävyjä, joista ohjaaja-kuvaaja Bing Liu on löytänyt haurasta kauneutta. Hänen dokumenttinsa Minding the Gap on yksi Rakkautta & Anarkiaa festivaalin kauneimmista elokuvista.

Liu kertoo tarinan nuorista miehistä, jotka etsivät uutta perhettä skeittiyhteisöstä. Hän itse oli osa tätä ryhmää, jossa vahvaa ystävyyttä leimasivat yhdessä koetut traumat rikkinäisistä kodeista sekä väkivallan varjo. Kuten jo elokuvan nimi viittaa, väkivallankierteen katkaiseminen on aktiivisen toiminnan tulosta ja strategiat siihen ovat moninaiset. Anteeksiantaminen, ongelmien kieltäminen ja niiden hukuttaminen alkoholiin voivat auttaa pakenemaan menneisyyttä, mutta vain osalla voidaan saavuttaa pitkäkestoisia tuloksia.Sama side, joka toi skeittipuistoihin kotiolojaan pakenevat nuoret yhteen, koituu myös heitä erottavaksi tekijäksi.

Minding the Gap on täynnä lämpöä sen keskushahmoja kohtaan. Oman ystäväpiirin hiljaista hajoamista seuraava Liu onnistuu tekemään omaelämäkerrallisen dokumentin, joka säilyttää tarvittavan etäisyyden kohteisiinsa. Näin hän pystyy olemaan tasapuolinen, eikä jätä kysymästä vaikeitakaan kysymyksiä. Vuosien varrella kerätty kuvamateriaali luo kaihoisat raamit tarinalle, jossa aika murentaan ihmissuhteita. Vaikka aihe on vaikea, on elokuvassa silti paljon toivoa.

Bing Liu on toiminut uransa alkupuolella kameramiehenä esimerkiksi Wally Pfisterin Transcendencessa (2014) sekä muutamassa Wachowskien produktiossa. Se on tarjonnut hänelle varmasti mahdollisuuksia tutustua kunnianhimoiseen tarinankerrontaan kuvilla, mutta kun katsoo dokumentin alussa näytettyjä skeittivideoita, on niissä jo nähtävissä elementtejä tulevasta. Kameratyöskentelyn lennokkuus, väriloisto ja tekstuurit olivat mukana alusta asti ja toimivat osoituksena siitä, miten tarkka silmä Liulla on. Minding the Gap on täynnä oivallisia yksityiskohtia, jotka kommentoivat humoristisesti henkilöiden kertomuksia. Elokuvan visuaalinen maailma huokuu lämpöä ja kertoo miesten välisestä ystävyydestä kuvin enemmän kuin sanat koskaan voisivat tehdä.

Minding the Gap

 Comments are closed.