DocPoint 2021: Kokeellisia suomalaisia lyhytelokuvia meistä ja toislajisista


Tänä vuonna koronarajoitusten vuoksi poikkeuksellisesti kokonaan verkossa järjestettävän DocPointin ohjelmistoon kuuluu uutta suomalaista kokeellista lyhytelokuvaa esittelevä sarja. Siihen valituissa elokuvissa korostuu erityisesti ihmislajin suhde muihin eläimiin.

Tänä ja viime vuonna valmistuneissa lyhytelokuvissa eläimiä tarkkaillaan ja eläimet tarkkailevat meitä, eläinten maailmaa lähestytään, mutta silti jokin säilyy aina mysteerinä. Millainen on eläimen kokemus, mitä eläimet ajattelevat meistä?

Ewa Gorznan ja Katarzyna Mironin From a Distance (2020) -elokuvassa kotoinen metsä eläimineen näyttäytyy outona ja vieraana. Kameran hidas liike sulauttaa teknologisen katseen ihmisen katseeseen, joka katsoo metsää, eläimiä, kuuntelee. Toisaalla kamera esittää eläimen katseen, joka seuraa ohiajavaa autoa, ihmistä, meitä.

From A Distance
From a Distance

Välissä on aina etäisyys, mutta usein myös uteliaisuus.

Kuvajournalistina profiloituneen Maija Tammen The Problem of the Hydran (2020) tarkastelee filosofisella otteella pientä makeanveden eliötä nimeltä Hydra vulgaris, suomenkieliseltä nimeltään lampipolyyppi. Jo 1600-luvulta asti ihmiskuntaa ihmetyttäneellä eliöllä on erikoisia ominaisuuksia – se ei esimerkiksi vanhene lainkaan. Aikanaan pohdittiin myös, onko se kasvi vai eläin, ja onko sillä sielua.

Huikaisevan kauniissa kuvissa hydrat väreilevät ja sykkivät, elelevät omaa enigmaattista elämäänsä.

Marjo Levlinin ohjaama essee-elokuva Ellipsis (2021) vyöryttää katsojan silmien eteen kokoelman kuvia, tarinoita ja mielikuvia ihmisistä ja muista eläimistä, aitoja ja keinotekoisia.

Ellipsis
Ellipsis

Kertojanääni kuvaa miten länsimainen ihminen kohtaa eläimiä erilaisina esityksinä televisiossa, elokuvissa, eläinpehmoleluja, eläinten jäljitelmiä. Ja miten eläimet karttoivat hänen kameraansa, eivät saapuneet kuvattaviksi näyttämölle, jonka hän oli valmistellut.

Villisti assosioivat tarinat johdattelevat ihmisen ja toislajisten kummallisiin ja välillä julmiin kohtaamisiin sekä näiden kohtaamisten kulttuurihistoriaan. Samalla kuullaan, miten armottomasti ihminen on kohdellut myös lajitovereitaan, toisia ihmisiä.

Keskeiseksi teemaksi nousee vapaus, ja kenellä on oikeus kahlita toisen lajikumppanin tai toislajisen vapautta, sulkemalla hänet mielisairaalaan, eläintarhaan tai tekemällä hänestä nähtävyyden, tai äärimmäisessä tapauksessa, viemällä hänen elämänsä.

Observe These Words
Observe These Words

Liinu Grönlundin ja Okku Nuutilaisen Observe These Words (2021) lähestyy luontokatoa pienten uhanalaisten sammakoiden näkökulmasta. Tutkijat yrittävät pelastaa lajeja kasvattamalla sammakoita laboratoriossa, tarkoin säädellyissä olosuhteissa. Pehmeä kertojanääni ikään kuin ohjaa meditaatiota, jossa katsojaa pyydetään unohtamaan kaikki huolet ja kuvittelemaan kauniita, rauhallisia paikkoja – kuin jotain utooppista todellisuutta.

DocPointin elokuvat ovat katsottavissa koko festivaalin ajan 29.1.–7.2. Festhome-katselualustalla (paitsi Viktor Kossakovskin Gunda, joka on katsottavissa vain 48 tunnin ajan lauantaista 30.1. klo 12.00 alkaen).

Lisätietoa lipuista ja koko ohjelmisto löytyvät festivaalien nettisivuilta: https://docpointfestival.fi/Comments are closed.