Avaruuden Das Boot

Persoonallisen näköinen Saffron Burrows on suomalaisen elokuvasyksyn tähtiä. Hänet nähdään samaan aikaan kahdessa aggressiivisen naisen roolissa, ensin videopeliin perustuvassa avaruusrainassa Wing Commander (1999) ja syyskuun alussa oman Renny Harlinimme haitutkijana Deep Blue Seassa (1999). Sääli, että molemmissa elokuvissa tietokone-efektit ja veri jylläävät, ja Burrowsin tehtäväksi jää lähinnä matkia uransa menettäneen Geena Davisin taannoisia machorooleja latteuksia ladellen.

Wing Commander - © 1999 20th Century FoxWing Commander avaa Suomessa vain yhdellä kopiolla, mikä on jälleen hyvä osoitus maakuntien teatteritarjonnan pateettisesta tilasta. Esitysareenaa ei tahdo löytyä, jos tarjolla on samaan aikaan enemmän kuin yksi ensi-ilta, varsinkin, kun sitä iänikuista Star Warsia pitää tietenkin pyörittää kuukausitolkulla. Wing Commander on kuitenkin hyvin tehty sovitus ohjaaja Chris Robertsin aikoinaan kehittelemästä samannimisestä videopelistä. Avaruusmömmöt ovat ilkeän näköisiä ja tarinassa on takuulla enemmän potkua kuin George Lucasin lastenelokuvassa.

Ihmiskunta taas kerran uhattuna

Ja tällä kertaa paholaismaisten kilrathien toimesta, sillä eletäänhän jo vuotta 2654. Viholliset onnistuvat varastamaan ihmisten apuna olleen tekoälyn, jonka avulla he pystyvät uhkaamaan maapalloa. Urheilla astronauteilla on vain kaksi tuntia aikaa ehtiä kilrathien edelle.

Ei tämäkään kovin aikuisviihteeltä kuulosta, mutta Digital Anvil -efektiyhtiön pelivelhot ovat tottuneet muokkaamaan mielenkiintoa yllä pitäviä taustakuvia, joiden avulla mies muuttuu jälleen pojaksi. Tällaisessa elokuvassa käsikirjoitus on sivuseikka, mutta pari mukavaa jippoa on kyllä mukana. Veteraani Jurgen Prochnowin mukaantulo nimittäin antaa mainion dejà vu -kokemuksen, kun tähtilaivaston avaruusalus on piiloutunut kilratheilta yksinäisen planeetan pinnalle. Vihollisen kaikuluotainten pyyhkiessä maastoa Prochnow kumppaneineen odottaa hiiskumatta paikallaan klaustrofobisessa tunnelmassa. Mieleen tuleekin sukellusveneklassikko Das Boot (1984) ja Prochnowin kuuluisin rooli.

Sääli, että Wing Commanderia katsellessa tulee mieleen toinen elokuva.

* *
Arvostelukäytännöt