Lyhytkantoinen kyyhkynlento

Pitkät digianimaatiot ovat olleet pääsääntöisesti kotoisin Yhdysvalloista tai Japanista. Teknologian kehittyessä ja halventuessa yrittäjiä tullaan näkemään myös muualta. Suomessa vireillä on ainakin kolme hanketta. Iso-Britannian ensimmäinen kokelas on ehtinyt jo ensi-iltaan asti. Vanguard Animationin Valiant muistuttaa Pixarin ja DreamWorksin tuotantoihin verrattuna enemmän perinteistä perheen pienimmille suunnattua animaatiota.

© Vanguard AnimationToisessa maailmansodassa eläimillä oli tärkeitä rooleja ja urhoollisimmat palkittiin mitaleilla. Suurimman osan mitaleista saivat ratkaisevia viestejä toimittaneet kirjekyyhkyt. Valiant on nuori kyyhky, joka propagandafilmin nähtyään haluaa tarjoutua maansa palvelukseen. Pienen kokonsa vuoksi Valiantilla on muutama mutka matkassa, mutta hän pääsee kuitenkin kuninkaallisiin kirjekyyhkyjoukkoihin suorittamaan tärkeää tehtävää. Hyväntahtoisessa seikkailussa on mausteena runsaasti sekä visuaalisia että verbaalisia vitsejä ja aikuisia varten sotaelokuvien parodiointia.

Tunnin ja vartin pituisena elokuva on hyvin mitoitettu sisältöönsä nähden, eivätkä nuoret katsojat luultavasti ehdi kyllästyä. Aikuisille parodiointia ei ole välttämättä tarpeeksi pitämään mielenkiintoa yllä loppuun asti. Siinä missä esimerkiksi Monsterit Oy tykitti sekä lapsille että aikuisille toimivia vitsejä ja Shrek tarjoili kummallekin ryhmälle omat naurunaiheensa, on Valiant suunnattu selkeämmin pelkästään nuoremmille.

© Vanguard AnimationUlkoasultaan Valiant tuntuu myös hieman haljummalta kuin edellä mainittujen firmojen tuotokset. Tapahtumapaikat tietysti asettavat oman rajoituksensa. Satumaasta tai merenpohjasta on helpompi saada mielikuvituksellisen näköinen kuin toisen maailmansodan aikaisesta Isosta-Britanniasta. Todelliseen maailmaan sijoittuminen antaakin elokuvalle oman erottuvan ilmeensä, joten haljuutta ei voi pitää pelkästään negatiivisena asiana. Kyyhkyistäkin on saatu tarpeeksi persoonallisen näköisiä.

Persoonallisilta kuulostavat myös alkuperäisversion ääninäyttelijät: The Office-sarjan Ricky Gervais, Tim Curry, John Cleese ja monet muut brittikuuluisuudet. Vaikka dubatun version ohjauksessa ei ole vikaa, ei ääniin ole paljoakaan vivahteita vangittu. Silloin kun niitä on, tulee mieleen lähinnä Kummeli. Osa sanaleikkeihin perustuvista vitseistä on lisäksi mielikuvituksettomasti käännetty.

Valiant ei ole kehno elokuva, mutta kilpakumppaneidensa rinnalla se jää peränpitäjien joukkoon. Dubatun version heikkoudet eivät tilannetta paranna. Ottamatta kantaa siihen mitä elokuva kertoo hyvistä kyyhkyistä ja pahoista haukoista, on Valiant puutteistaan huolimatta suurella sydämellä tehty seikkailu ja turvallista katsottavaa pienemmille.

* *
Arvostelukäytännöt