Absolutely rubbish

Todella upeeta -sarja (Absolutely Fabulous, 1992–2012) oli varsinkin 1992–1995 tehdyissä jaksoissaan vielä anarkistisen räväkkä ja tuore tapaus television sitcomin kentässä, mutta ideat alkoivat hiipua sarjan edetessä pidemmälle. Jotenkin Todella upeeta jaksoi sinnitellä 2000-luvulle, jääden välillä pitkäksi aikaa tauolle. Uudet jaksot näyttivät selvästi sen, että pajatso oli jo tyhjennetty. Patsyn ja Edinan sekoilu alkoi tuntua väsyneeltä vanhan toistolta.

Absolutely Fabulous: The MovieNyt nuo hillittömät bailaajaleidit Patsy (Joanna Lumley) ja Edina (Jennifer Saunders) ovat täällä taas, tällä kertaa kokopitkässä elokuvassa. Mukana on sarjan aiemmista osista tuttu kaarti eli Edinan tytär Saffy (Julia Sawalha), assistentti Bubble (Jane Horrocks) ja äiti (June Whitfield). Ohjaajana toimii muun muassa upeaa Musta kyy -sarjaa (Black Adder) sekä Ylämaan kettua televisiolle ohjannut Mandie Fletcher, jonka aikaisempi kokoillan elokuva Kuoleman konsultit (Deadly Advice) on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1994.

Todella upeeta -elokuvan on kirjoittanut Edinaa näyttelevä Jennifer Saunders, joka vastasi myös Todella upeeta -televisiosarjan käsikirjoituksesta. Saunders aloitteli käsikirjoittajan uraansa jo legendaarisen Pilakuvat esittää -komediasarjan parissa (Comic Strip, 1982–2012) yhdessä miehensä Adrian Edmondsonin sekä muiden ryhmän jäsenten kanssa. Saundersilla on siis käsikirjoittajana kokemusta ja meriittejä, mutta nyt on kynä tylsynyt pahemman kerran, siksi sekavaa ja puuduttavaa katseltavaa on Patsyn ja Edinan epätoivoinen sekoilu tällä kertaa.

Absolutely Fabulous: The MovieKyseessä pitäisi olla komedia, mutta elokuva ei naurata. Vakavampiakin sävyjä yritetään pariin kertaan, mutta nämä kohtaukset vain alleviivaavat komedian mahalaskua. Tv-sarjasta tutun porukan lisäksi jonninjoutavia muotimaailman tyrkkyjulkkiksiakin vilahtelee elokuvassa pilvin pimein. Valitettavasti vain mikään ei elokuvassa toimi, ja kaikkein heikoin lenkki on käsikirjoitus ja täysin pahviset henkilöhahmot.

Televisiosarjassa pääparivaljakon eli Patsyn ja Edinan toilailuille tarjosi mainion vastavoiman Edinan kiukkuisen tyttären ja alati läsnäolevan äidin muodostama näennäinen tavallisuus, joka korosti Edinan totaalista 60-lukulaista egoismia ja aikuisiälle jatkunutta teinikapinaa.

Nyt elokuvan sivuhahmoille on varattu pelkkä ontto statistin rooli, eikä edes häröilevä assistentti Bubbles pääse oikeuksiinsa. Kaiken voisi pelastaa Patsyn ja Edinan energia, mutta heidänkin touhuilunsa tuntuu väkinäiseltä ja ponnettomalta. On vaikea uskoa Saundersin suunnitelleen elokuvaa jo vuodesta 1995, kun lopputulos näyttää tältä.

Absolutely Fabulous: The MovieElokuvan niin sanottu juonirunko on kyhätty sen ympärille, että Edina tönäisee vahingossa entisen supermallin, Kate Mossin, Thamesiin, ja tekoa luullaan tahalliseksi. Sitten Patsy ja Edina lähtevät maanpakoon Nizzaan ja etsivät samalla rahoitusta ikuisen nuoruuden etsinnälleen. Ranskan maalla päästään todellisen säntäilevän puskafarssin tunnelmiin. Suomalaisissa kesäteattereissa näkee taatusti parempaa näyttelemistä ja mielenkiintoisempia tarinoita.

Todella upeeta -elokuva on vaivaannuttava katselukokemus suomenkielistä nimihirviötään myöten. Entisenä sarjan fanina olisin kernaasti fanittanut myös tätä elokuvaa, löytänyt siitä räväkkää naisenergiaa ja hersyvää huumoria sekä terävää satiiria joka piikittelisi aikamme ilmiöitä ja muotimaailman totaalista tyhjyyttä ja pinnallisuutta. Sen sijaan aloin elokuvaa katsellessani toivoa, ettei sitä olisi itse asiassa tehty ollenkaan, sillä olisin halunnut säilyttää hienot muistoni Todella upeeta -sarjasta. Tämähän on silkkaa rahastusta ja vanhojen fanien aliarviointia.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 3 henkilöä