Ammattilaisurheilun karu todellisuus

Alussa on usein unelma ja pelaaminen. Sitten unelma saattaa syödä sen, joka pelaa ja tarpeeksi taitavasti. Ammattilaisurheilu tuo välillä mieleen lihatiskin ja Tiikerit valottaa tätä erinomaisesti.

TigrarRuotsalainen jalkapalloilija Martin Bengtsson (Erik Enge) myydään vain 16-vuotiaana italialaiseen suurseuraan, elinikäisen unelmansa toteutuessa. Italiassa hän havahtuu pilvilinnoista ammattitason rankkaan arkeen. Elokuva perustuu Martin Bengtssonin omaelämäkerralliseen romaaniin I skuggan av San Siro.

Tiikerit tarjoaa vilauksen suurten voitonjuhlien ja stadionhuuman taakse. Nuorten futislupausten kurinalainen elämä ja vääjäämättä eteen tulevat pettymykset kuvataan tuputtamatta liikaa sentimentaalista kuvastoa. Kuvaus ei tarjoa mitään kovin suurta kliimaksia missään kohtaa, mutta ammattilaisurheilun tapa käsitellä pelaajia kuin karjaa on herättävä, ja vääjäämättä katsojalle tulee mieleen, että onko kyseessä se hyväksytympi muoto prostituutiosta.

TigrarTekniseltä tasoltaan elokuva on keskiverto human interest -tason kuvaus, ja edes rakkautta kuvatessaan se ei oikeastaan pääse yllättämään. Maskuliinisen ryhmädynamiikan tullessa esille Tiikerit pääsee kylläkin loistamaan yksilön mielenterveyden ollessa yhtä lailla kauppatavaraa. Joukkuepelin paljastuessa joksikin muuksi kuin yhteistyön tuottamaksi synergiaksi on välillä aika punnita itseään.

Tiikerit on arvokas tarjotessaan uudenlaista, korutonta näkökulmaa ammattilaisjalkapallosta ja sen businesspuolesta. Elokuvaa voikin suositella kaikille joukkueurheilun parissa jotain tekeville.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä