Aineksia vaikka mihin

Marlon Brando, Robert De Niro ja Edward Norton samassa elokuvassa. Kaikki hienoja luonnenäyttelijöitä, jotka valmistautuvat rooleihinsa huolella. Nähtyään Valtikan näyttelijäluettelon monen leffaharrastajan mielessä syntyy varmasti mielikuva laadusta, sellaisesta jota Hollywood ei normaalisti pysty tuottamaan, paitsi korkeintaan pari kertaa vuodessa (vrt. vaikka American Beauty ja The Legend of Bagger Vance). Ainekset uuteen nykyajan klassikkoon olisivatkin koossa, sillä kolmikon näytteleminen Valtikassa on rautaa, kuten yleensäkin. Sääli, että hyvistä aineksista huolimatta elokuva kaatuu keskeneräiseen käsikirjoitukseen sekä Brandon ja ohjaaja Frank Ozin välirikkoon.

The Score - © 2001 Paramount PicturesValtikka on kertomus veteraanivaras Nickistä (De Niro), jonka kiinnostus jazzklubinsa hoitamiseen alkaa voittaa varastelun. Hänen mesenaattinsa Max (Brando) kinuaa kuitenkin miestä vielä viimeiseen taistoon. Kohteena on Montrealin kaupungin tullivarasto, jossa säilytetään kultaista Ranskan valtion kansallisaarretta. Max haluaa, että Nick ottaa mukaan nuoremman varkaan Jackien (Norton), jolla on ensi käden tietoa paikan turvajärjestelyistä.

The Score - © 2001 Paramount PicturesValtikan superkolmikko sparraa dialogiosuuksissa toisiaan tasavertaisesti ja on miellyttävää todeta, miten nämä sukupolviensa ehdotonta parhaimmistoa edustavat näyttelijät saavat aikaan pelkillä eleillä ja puheilla. Kuka tarvitsee erikoistehosteita, kun pelkkä verbaaliakrobatia pitää tiukasti otteessaan? Erityisesti Brandon ja De Niron kohtaus Maxin uima-altaalla on täynnä voimaa.

Silti loppuvaikutelma on jotensakin valju, sillä ainakin paperilla parempaa olisi pitänyt olla luvassa. Valtikan käsikirjoitus on yllätyksetön ja suoraviivainen. Syy lienee siinä, että Norton kirjoitti kässäriä kuumeisesti uusiksi kesken kuvausten samaan aikaan, kun De Niro joutui ohjaamaan Brandoa, kun 77-vuotias jätti ei suostunut työskentelemään ohjaaja Ozin kanssa näköetäisyydellä. Taiston tuoksinassa Nickin tyttöystävää esittänyt Angela Bassettin roolisuoritus jää täysin toisarvoiseksi, sillä hän ei ilmeisesti katsonut tarpeelliseksi puolustaa asemaansa, kun Norton ja De Niro koettivat pelastaa, mitä voivat.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä