Ponnetonta avaruusajoa

On vaikea keksiä asiallista sanottavaa tästä pelastusalus Nightingalen matkasta kohti tuntemattoman hätäviestin lähettäjää jossakin tulevaisuuden avaruudessa. Pahuushan sieltä löytyy ja aiheuttaa ongelmia, mutta periaatteessa tarinan ainesosat olisivat olleet ihan hyvin kasassa. Francis Ford Coppolan otettua, MGM-yhtiön pyynnöstä, kuvatun materiaalin pois sen varsinaisen ohjaajan Thomas Leen (eli Walter Hillin!) hyppysistä paremman leikkauksen toivossa, lopputulos on silti köpö. Salaperäisen sanoman etsinnästä ja viestin myötä löytyvän miehen tarinasta olisi sinänsä saanut jännittävän toimintakertomuksen, mutta sen sijaan katsoja näkee taas yhden "psykopaatti avaruusaluksessa" -rainan.

Supernova - © 1999 MGM PicturesOn positiivista nähdä James Spaderin (pelastusaluksen uusi päällikkö ja entinen hazen-huumeen käyttäjä) ja Angela Bassettin (aluksen lääkäri) pitävän huolta ruumiillisesta hyvinvoinnistaan ja pitävän hihattomia paitoja, mutta heidän hauiksissaan ei ole tarpeeksi karismaa pitämään Supernovaa (1999) kasassa. Katsoja tajuaa jo ensimmäisen vartin aikana, millaisia ovat miehistön jäsenten luonteenpiirteet ja nämä vaikutelmat voi hyvin säilyttää elokuvan loppuun asti, muutoksia tai hahmojen syvempää kehittelyä on turha odottaa.

Viestinmetsästyksen lisäksi elokuvan toinen keskeinen teema on seksi. Supernova sisältää useita miehistön yritelmiä harjoittaa painotonta naintia. Sanon yritelmiä, kun mieleen katsoessa tuli, mitä ihmettä nuo tuossa oikein punnertavat ja ennen kaikkea miksi? Rakastelu ei tässä rakenna juonta eikä edistä henkilökuvausta, onpahan vain juohevaa ajanvietettä näyttelijöille, muttei katsojalle.

Tähtien sotien ja Alieneiden lisäksi viime vuosina on nähty useita mukavia scifi-elokuvia, kuten yllättävä Wing Commander (1999) ja mainettaan parempi Virus (1998). Jos kuitenkin Supernovan kaltaisia laadullisia ja kaupallisia floppeja tulee vielä lähiaikoina lisää, tieteiselokuva uhkaa saada saman kohtalon kuin lännenelokuva 1970-luvulla: niiden teko loppuu yleisön mielenkiinnon puutteeseen.

P.S. Supernova kärsi pahoista tuotannollisista ongelmista ja elokuvassa oli monella isollakin nimellä näppinsä pelissä. Thomas Lee on Walter Hillin peitenimi ja lisäksi myös Francis Ford Coppolalla ja Jack Sholderilla oli lusikkansa sopassa, jonka hämmentäjäksi kukaan ei sen kummemmin välitä tunnustautua.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä