Kiinalaista Hongkong-toimintaelokuvaa
Toiminnallinen aloitus autokolareineen ja tulitaisteluineen on parasta, mitä Shock Wavella (Chai dan zhuan jia, 2017) on tarjota sen esitellessä pomminpurkajapoliisin Cheung J.S.:n (Andy Lau) ja rikollisen Peng Hongin (Wu Jiang) välisen konfliktin, joka johtaa elokuvan päätapahtumiin, panttivankitilanteeseen Hongkongin Cross-Harbour -tunnelissa.
Kaappauksen etenemisen kuvauksessa on vahvoja kaikuja New Yorkin metrotunneliin sijoittuvista kaappauselokuvista The Taking of Pelham One Two Three (1974 & 2009). Pääosassa olevaa pomminpurkajapoliisia näyttelevä Andy Lau esittää Infernal Affairsin (2002) poliisirooliinsa verraten tällä kertaa yksipuolisempaa ja suoraviivaisempaa sankarihahmoa. Naisten rooliksi jää taas kerran toimia vain päähenkilön vaimona, kuten Jia Songin näyttelemä Carmen Li, tai rivipoliiseina ja toimittajina.
Shock Wave on 1960–1980-luvuilla kansainvälistä menestystä saavuttaneiden ja innovatiivisesti fyysisen toiminnan, kamppailulajit ja aseenkäsittelyn graafiseen väkivaltaan yhdistäneiden Hongkong-toimintaelokuvien perillinen. Shock Wave tyytyy toiminnan kuvauksessa Hollywood-tyylisten toimintaelokuvien konventioihin, mikä toisaalta kuului olennaisena osana kiinalaista ja amerikkalaista kuvastoa yhdistäviin Hongkong-toimintaelokuviin.
Shock Wavessa amerikkalaisten esikuvien matkiminen on kuitenkin viety huippuunsa, mitä korostaa entisestään kantoniinikiinaa ja englantia yhdessä historiallisista syistä puhuvat hongkongilaiset päähenkilöt. Elokuva tarjoaa vain pieniä silmäniskuja Hongkong-toimintaelokuvien perinteille toiminnan ja jännityksen rakentamisessa ja ajoittaisina väkivallan purskahduksina.
Pienillä budjeteilla tehtyjen eksploitaatio ja B-elokuvien, kuten Taxi Hunterin (Di shi pan guan, 1993) ja The Untold Storyn (Bat sin fan dim: Yan yuk cha siu bau, 1993) ohjaajana paikallista ja kansainvälistä menestystä saavuttanut Herman Yau on siirtynyt Shock Wavessa isomman toimintaelokuvan ohjaksiin. Hän ei kuitenkaan ole toiminnan ohjauksen taituri maanmiehensä John Woon tavoin, jonka ohjaama A Better Tomorrow (1986) käytännössä aloitti Hongkongilaisten rikostoimintaelokuvien genren, johon Yaun Shock Wavekin kuuluu.
Shock Wave nousi vuonna 2017 Kiinan katsotuimmaksi elokuvaksi ja Suomen teattereihin se saatiin Night Vision -elokuvafestivaalin kautta. Menestyksen syyksi voidaan päätellä Hongkong-toimintaelokuvien vetovoiman lisäksi nykyinen antiterrorististen tulitaisteluelokuvien suosio sekä Kiinan elokuvamarkkinoiden kasvun lisäämä kysyntä kiinalaiselle yleisölle tehdyistä amerikkalaistyylisistä toimintaelokuvista, mihin useat suuren budjetin toimintaelokuvat ovat viimevuosina pyrkineet vastaamaan.
Suomessa amerikkalaisten toimintaelokuvien ylitarjonta erityisesti kesäisin ei lisää kiinnostusta samasta muotista tehtyä Shock Wavea kohtaan. Mieluummin katsoo vaikka 1980- ja 1990-luvun klassikoiksi muodostuneita kiinalaisia Wuxia- ja rikoselokuvia kotiteatterissa.
Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
Puluboin ja Ponin leffa
Kohderyhmänsä äänellä arvokkaasti puhuva lastenelokuva kuplii energistä riemua.
Edellinen: Hotel Artemis
Hotel Artemis on hukkaan heitettyjen mahdollisuuksien elokuva, tyylitelty toimintadystopia vailla sisältöä.