Nasun ja A. A. Milnen sankaritarina

Nalle Puh elää ja voi hyvin! Sen todistavat paitsi Puh-sarjakuvalehden ja monien oheistuotteiden jatkuva suosio, myös aika ajoin elokuvateattereihin palaavat Puh-variaatiot. Uusimmassa Nalle Puh-elokuvassa perspektiivi on Nasun, mutta tarinat vanhoja tuttuja. Tosin Puh-karhun luonne on hieman muuttunut sitten viime tapaamisen, sillä Nasun suuressa elokuvassa Puh syyllistyy Kanin johdolla pienen ystävänsä syrjimiseen. Muut eivät nimittäin huoli pikkuista Nasua mukaan toteuttamaan Suurta Suunnitelmaansa hunajan keruuseen. Tämän tapainen ilkeily ei kuulu perinteiseen Nalle Puhiin, mutta ehkä elokuvan ohjaaja on ajatellut ystävyyden sanoman menevän näin paremmin perille. Kukaanhan ei halua olla kiusattu.

Piglet’s Big Movie - © 2003 Walt Disney PicturesAlun shokkihoidosta huolimatta Nasun suuri elokuva on sangen makoisa elämys. Kaksitasoinen tarina kertoo pienenkin ystävän suuresta merkityksestä muistelemalla Nasun monia urotekoja. Muistokirjan kuvista kudotaan menneiden seikkailujen verkko samalla, kun Puh ystävineen etsivät kadonnutta Nasua. Puh-karhun logiikallahan on selvää, että Nasun muistojen kirja myös muistaa, missä Nasu on! Leikekirjan kautta uuteen tarinaan yhdistetään vanhoja A.A. Milnen alkuperäistarinoita, ja kombinaatio toimii hämmästyttävän hyvin. Kertomukset Kengun ja Ruun muutosta Puolen hehtaarin metsään ja Risto Reippaan järjestämästä tutkimusmatkasta Pohjoisnavalle tuovat elokuvaan aitoa Puh-henkeä, jota ilman se olisi vain yksi Disney-show muiden joukossa.

Teknisesti elokuva on toteutettu hyvin. Vaikka kyseessä on ties kuinka mones jatko-osa Puh-elokuvalle, on animaatio taattua Disney-laatua. Mukaan on mahdutettu muutamia tavanomaisia fantasiajaksoja saippuakuplakohtauksineen, mutta toisaalta piristysruiskeena toimii Puhin ja ystävien tekemien piirrosten tanssi, jossa animaatio on rosoista ja tyyli lapsenomainen. Nasun sankaritarinaa tahdittavat Carly Simonin tekemät viisut ja mukaan mahtuu myös tuttuja Puh-sävelmiä uudelleen sovitettuina.

Piglet’s Big Movie - © 2003 Walt Disney PicturesKolme vuotta sitten Tiikerin omaan elokuvaan ihastuneille Nasun suuri elokuva väläyttää joitakin Tikru-hupailuja, vaikka kielelliset namipalat jäävätkin nyt uupumaan. Muut metsän asukit - Ihaa, Kani, Kengu ja Ruu sekä Pöllö ja Risto Reipas - ovat myös mukana, joskin esimerkiksi Pöllö jää niin pieneen sivurooliin, että hänelle omistettua elokuvaa jää jo odottelemaan.

Kokonaisuudessaan Nasun suuri elokuva toimii viehkeänä Puh-maailman esittelynä lapselle, joka ei vielä ole tutustunut Puolen hehtaarin metsän asukkeihin. Aiemmat Puh-elokuvat nähneelle Nasun perspektiivi taas tarjoaa uusia tarinoita ja makoisia nauruja, kun taas vanhalle Nalle Puh-fanille elokuva on paitsi nostalgiaa myös todiste siitä, etteivät Milnen sadut jää unholaan audiovisuaalisuuden aikakaudellakaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt