Poikuuden poistoa autopalkalla

Yliopistoon syksyllä menevää 19-vuotiasta Percyä (Andrew Barth Feldman) eivät naiset ole naurattaneet. Varautuneen oloinen nuorukainen ei ole seurustellut tai osoittanut asiaan mitään kiinnostusta, ja Percy on muutenkin introvertin oloinen. Tyttöystävää ei ole ollenkaan, ja sepäs yltiörikkaita curling-vanhempia Lairdia (Matthew Broderick) ja Allisonia (Laura Benanti) huolettaa. Ei neitsyenä voi opiskelemaan mennä!

No Hard FeelingsOsa nuorukaisista on herkässä kasvuiässä niin ujoja ja estyneitä, että he voivat kulkea onnensa ohi vaikka kuinka naapurintytöt tai kehräävät puumat vilkuttelisivat avokaulaisissa paidoissa ja minihameissa. Vanhan liiton ratkaisuna on joissain maissa ollut, että hyvää tarkoittava isäpappa on vienyt teinipoikansa mukanaan paikalliseen bordelliin, jossa pojasta on tarkoitus tehdä mies osaavien ammattilaisten myötävaikutuksella.

Lairdin ja Allisonin ratkaisu on kutakuinkin sama, mutta astetta hienostuneempi. He laittavat pikkuilmoituksia julkaisevaan Craigslist-verkkopalveluun ilmoituksen, jossa he hakevat deittiseuraa pojalleen. Palkintona on auto, jos Percy saadaan innostumaan kukista ja mehiläisistä. Ilmoitukseen vastaa kovassa rahapulassa oleva kolmekymppinen Maddie (Jennifer Lawrence), ja eiköhän siitä yksi kesäkomedia saada aikaiseksi. Elokuva pohjautuu aitoon vastaavaan Craigslist-ilmoitukseen, joten totuus on taas kerran tarua ihmeellisempää.

No Hard FeelingsNo Hard Feelings rullaa eteenpäin yllätyksettömällä mutta sujuvalla tavalla. Se onnistuu viihdyttämään sillä standardilla, mitä kepeältä kesäkomedialta vaaditaan. Jennifer Lawrence tulkitsee Maddieta riittävän monitahoisesti aina alun pinnallisesta white trash -sylitanssityrkyttäjästä myöhempien vaiheiden lähes äidilliseen herkkyyteen. Nuori tulokas Andrew Barth Feldman eläytyy mainiosti rooliinsa ja heijastaa hienosti nuoruuden hämmennystä.

Siinä missä elokuvan Percy on kovin vaikeasti lämpenevä, niin voi olettaa, että No Hard Feelingsin miespuolinen yleisöjoukko kuumenee erityisesti Yhdysvalloissa koviin hellelukemiin. IMDb:n kärkipään juoniavainsanoja ovatkin muun muassa female full rear nudity, female full frontal nudity ja female topless nudity siitä huolimatta, että paljasta pintaa nähdään lyhyesti ja alastonkohtaus on poikkeuksellisesti juonellisesti merkittävä. Se kuvastaa Maddien kykyä olla sinut itsensä kanssa ja ottaa tilanne haltuun välittämättä tavanomaisista normeista.

No Hard FeelingsMILF-kategoriaan yltäneen Lawrencen pyllyn ja tissien tiirailu on rapakon takana joka tapauksessa pikkutuhmaa ja R-ikärajan arvoista. Suomessa on päädytty K12-lukemaan, koska saunojen luvatussa maassa harva alakoululainen järkyttyy mistään naku-uintikohtauksesta. Lawrence on sitä paitsi osatuottanut elokuvan oman Excellent Cadaver -yhtiönsä kautta ja tietää tasan tarkkaan, mitä tekee ja mitä näyttää. Häntä ei ole kukaan harveyweinstein pakottanut.

Asetelma nuoren miehen ja vanhemman naisen suhteesta on varsin yleistä viihde-elokuvissa ja nuorisokomedioissa. Sen sijaan toisin päin olevaa asetelmaa nähdään pääsääntöisesti joko taide-elokuvissa tai pornoelokuvissa. Pianossa (1993) nähdään koko rahan edestä Harvey Keitelin persettä tämän vietellessä 20 vuotta nuoremman Holly Hunterin hahmoa. Aikuisviihteestä on puolestaan tuttu niin sanottu Super Mario -asetelma, jossa vanhempi viiksekäs putkimies tulee nuoren naisen luo työkeikalle ja kohta painellaan muutakin kuin Nintendon ohjainta.

No Hard FeelingsViihdekomedioiden alalla onkin usein kaksoisstandardi. No Hard Feelingsin käänteistä asetelmaa olisi melko vaikea kuvitella ison budjetin Hollywood-viihteenä. Tai kuvitellaan: Vaihtoehtoisessa komediassa teini-ikäinen koulutyttö on ujo neitsyt, joten iskä ja äiskä palkkaavat kolmekymppisen, elämää nähneen mutta raamikkaan taksikuskin hoitamaan asian pois päiväjärjestyksestä autopalkalla. Menestys lippuluukuilla vai PR-katastrofi ja kiukkuinen some-mekastus?

Henkilökohtaisesti suurimman mielenkiinnon kohteena eivät ole Jenniferin maitorauhaset vaan pohdinta niiden olennaisimman käyttäjän, yksivuotiaan Cy-pojan roolista. Lawrence oli synnyttänyt esikoislapsensa vain seitsemän kuukautta ennen No Hard Feelingsin kuvauksia, mikä tuntuu huomattavan lyhyeltä ajalta. Hollywoodissa ei äitiyslomia juurikaan pidetä, mutta toivottavasti Cy sentään sai vielä rintamaitoa kuvauksissa. Äiti sai ainakin palkkiota riittävästi ostaakseen tarvittaessa rintamaidonkorviketta. Roolista napsahti Lawrencen tilille peräti 25 miljoonaa dollaria.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä