Mestarivarkaan jäljillä

Neljä vuotta sitten Martin Widmarkin Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjoihin perustuvat elokuvat kokivat uuden tulemisen. Nyt ensi-iltavuoronsa saa kolmas elokuva Lasse-Maijan etsivätoimisto: Skorpionin arvoitus. Yllätyksettömästi se on varsin samanlainen kuin kaksi edeltäjäänsä: lapsille sopiva mutta elokuvallisesti mitäänsanomaton.

LasseMajas detektivbyrå: Skorpionens gåtaLassen ja Maijan pittoreskissa kotikaupungissa Vallilassa odotetaan kaupungin suurta juhlapäivää. Oudot varkaudet kuitenkin varjostavat juhlan odotusta. Lassen ja Maijan on poliisin apuna selvitettävä, kuka mystinen mestarivaras oikein on.

Jännitysjuoneltaan Skorpionin arvoitus toimii hyvin alakouluikäiselle. Nuoremmille elementit ovat ehkä liiankin jänniä. Elokuvan vahvuus on ennen kaikkea siinä, että näkökulma on vahvasti Lassessa ja Maijassa. Näin tavoitetaan samaa seikkailullista salapoliisihenkeä, jota kohderyhmäikäisten suosimassa kirjallisuudessakin on paljon tarjolla.

Lapsikatsojalle mukaansa tempaava jännitys ja omaa ikäryhmää edustavat päähenkilöt ovat usein riittäviä toimivan elokuvan kannalta. Aikuisen silmiin on toisin. Yksioikoinen juoni jää aavistuksen tylsäksi eikä tarinasta löydy kummoisempia sisällöllisiä ulottuvuuksia. Lasse-Maija-elokuvat ovat geneerisiä ja niistä uupuu esimerkiksi kotoisen Vinskin ja näkymättömyyspulverin kaltainen persoonallisuus, joka toisi tarvittavaa väriä varsinkin aikuiskatsojan silmiin.

LasseMajas detektivbyrå: Skorpionens gåtaKahteen edeltäjäänsä verrattuna Skorpionin arvoitus on miljööltään puleerattu. Vallila näyttäytyy kuin sisustuslehtien nostalgisista päiväkuvitelmista ammennetulta. Tällaisen mennyttä henkivän miljöön luominen on lastenelokuvissa tyypillistä, mutta tällä kertaa karamelliväreissä mennään melkein jo liiallisuuksiin. Päiväkohtausten kontrasti jännitysjuonta hallitseviin pimeisiin yö-kohtauksiin on suuri.

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Skorpionin arvoitus toimii lapsille menevän jännitysjuonen ja hyvin pääosia toistamiseen näyttelevien Nils Kendlen ja Polly Stjärnen ansiosta. Aikuisen aika käy elokuvallisesti mitäänsanomattoman teoksen parissa ehkä pitkäksi, mutta lapsen viihtyminen on pääasia.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä