Mistä tunnet sä ystävän?

Ruotsissa supersuositut Lasse-Maijan etsivätoimisto -kirjat ovat käyneet läpi monta filmatisointia joulukalenterisarjasta elokuviin. Suomessa juniorietsivät nähdään ensimmäistä kertaa valkokankaalla Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus -elokuvassa. Meillä aiemmat filmatisoinnit ovat pyörineet television puolella, mutta niitä ei katsojan tarvitse tuntea, sillä esikoisohjauksensa tekevä Josephine Bornebusch aloittaa puhtaalta pöydältä kaksikon ensitapaamisesta.

LasseMajas detektivbyrå – Det första mysterietVallilan koululle on tarjoutunut ainutkertainen tilaisuus järjestää koulujen välinen tietokilpailu, jossa kiertävänä palkintona on legendaarinen Hammarabin kirja. Se asetetaan näytteille koulun juhlasaliin, mutta kirja häviää ennen kuin lopulliset turvatoimet on saatu paikoilleen. Lasse (Frank Dorsin) ja uudessa koulussa juuri aloittanut Maija (Ester Vuori) ovat todistajia rikokselle, joka tuntuu miltei taikuudelta. Syyttävä sormi osuu Maijaan ja kaksikon on yhdistettävä voimansa puhdistaakseen hänen maineensa.

Yhteiseen rikostenratkaisuun ei kuitenkaan lähdetä aivan pyyteettömästi. Lassea painaa syyllisyys siitä, että hän on salaa todistanut Maijaa vastaan ja yrittää nyt korjata tilanteen auttamalla tyttöä. Elokuvan läpi kulkeekin moraalinen pohdinta rehellisyyden tärkeydestä. Jos ystävän puolta ei uskalla pitää julkisesti, onko se ystävyyttä ollenkaan? Vilpillisyydellä on pitkäkantoisemmat seuraukset kuin voisi kuvitella. Pohdinnalle olisi tarjolla hedelmällinen maaperä, mutta elokuva ei pysty täysin pitämään salaperäisen todistajan tarinaa kasassa.

LasseMajas detektivbyrå – Det första mysterietEnsimmäinen arvoitus hakee itseään ja identiteettiään. Sen värimaailma on hillityn pastellimainen ja hiljaisen elegantti, mutta henkilöhahmot liioiteltuja karikatyyrejä. Elokuvan tyyli etsii keskitietä ollen välillä kevyen komediallinen ja välillä totisen moralistinen. Suomalaisen version kohdalla dubbaaminen tuntuu myös oudolta vedolta, sillä elokuva ei tarjoa alle kouluikäisille paljon. Ensimmäinen arvoitus ei ole erityisen pelottava, mutta se on selkeästi suunnattu alakoululaisille, jotka jaksavat seurata pitkäjänteisesti tarinaa. Suomalaisten äänien kautta menetetään näyttelijätyöstä paljon.

Lasse-Maijan etsivätoimisto: Ensimmäinen arvoitus on tyylien sekasotku. Tarina on toimiva, mutta sen toteuttaminen ontuu. Elokuva etenee hyvin hitaalla vauhdilla ja jää tasapaksuksi kokonaisuudeksi. Vallilan ja sankariparin esittelijänä se on kelpo aloitus elokuvasarjalle, vaikka ei erityisen mieleenpainuva.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä